Bývalá pojišťovací poradkyně paní Vlasta Havránková jela po operaci žlučníku na léčebný pobyt do Karlových Varů. Třetí den se šla po rehabilitaci v bazénu osprchovat a převléknout.

Ze sprchy vkročila do úzké šatny v gumových botách, vyzula je, postavila se na suchý ručník a začala se převlékat. Ze sprchy vstoupila do šatny další mokrá pacientka, v úzké šatně bylo málo místa a jedna skříňka vedle druhé, proto pokud chtěl někdo další projít, musela Vlasta uhnout.

Udělala krok mimo ručník, uklouzla a svalila se na mokrou podlahu. Upadla na bok a přitom si ošklivě poranila zápěstí pravé ruky. Pacientky, které byly v tu chvíli v šatně, zavolaly personál.

„Přišla lékařka, sestra a dva muži, otočili mne na druhý bok, abych se mohla opřít a postavit. Potom mne odvezli k lékařce, kde jsme událost sepsali. Zaměstnankyně, která má na starosti úrazy, nebyla přítomna, takže jsem se s ní spojila později telefonem a e-mailem,“ vypráví paní Vlasta, která jako bývalá pojišťovací poradkyně zná postup hlášení úrazů velmi dobře.

Poraněnou Vlastu odvezli na ošetření do nemocnice v Karlových Varech. Při pádu si navíc rozbila speciální multifokální brýle. „To byla další komplikace, bez brýlí nevidím skoro nic,“ říká Vlasta. Po rentgenu doktor poraněnou ruku zafixoval a další ošetření podstoupila Vlasta až v místě bydliště.

Na ortopedii v Pardubicích lékaři ruku prohlédli – zvažovali operaci, nakonec se ale rozhodli ruku na 5 týdnů zasádrovat. Po sejmutí sádry následovala několikatýdenní rehabilitace. „Brala jsem léky na bolest a nosila dlouho ortézu. Stále nemám v ruce cit, neukrojím chleba, nevyždímám hadr,“ říká Vlasta.

Pojišťovna lázní Vlastě odepsala, že nemá nárok na žádnou kompenzaci, protože podlaha v šatně nebyla poškozena. „Nebráním se podstoupit vyšetření u jejich revizního lékaře, ať sami posoudí míru zranění a následků,“ říká důchodkyně, která musela navíc za nové brýle zaplatit 8000 korun. Přestože jí soukromá pojistka část nákladů uhradila, zajímalo ji, jestli se může pojišťovna zbavit zodpovědnosti za úraz.

Pojišťovna: Nejde o pojistnou událost

„Paní Havránková nechce škodu zaplatit ze svého pojištění, ale z odpovědnostního pojištění provozovatele bazénu,“ vysvětluje Václav Bálek z pojišťovny Allianz. „To je však možné pouze tehdy, pokud tento provozovatel nebo majitel bazénu něco zanedbá,“ dodává Bálek. Pokud však k porušení jeho povinností nedošlo, nemá pojišťovna možnost škodu zaplatit, protože nejde o pojistnou událost z odpovědnostního pojištění. A podle vyjádření lázní k žádnému zanedbání nedošlo. „Pokud má paní Havránková úrazové pojištění, může jí její pojistitel zaplatit škodu z této pojistky,“ radí za pojišťovnu mluvčí Bálek.

Musíte mít důkazy

Za újmu, která je způsobena návštěvníkovi lázní, je odpovědný vlastník objektu. Majitelé jsou navíc zpravidla pro takové situace pojištění. „Zásadní bude, zda paní Havránková mohla uklouznutí předvídat a zda byla na možnost uklouznutí upozorněna,“ objasňuje právník Petr Novák.

Návštěvní řády lázní ve většině případů upozorňují návštěvníky na skutečnost, že po mokré podlaze je nutno se pohybovat se zvýšenou opatrností, protože hrozí riziko uklouznutí. „Paní Vlasta by tedy musela prokázat, že nebyla obeznámena s rizikem uklouznutí, a také, že svou chůzi přizpůsobila kluzkému povrchu. Situace není zcela jednoznačná,“ vysvětluje Novák.

Lázně: U bazénu je vždycky mokro

„Je velice nepříjemné, když se něco stane klientům našeho zařízení. Domnívám se, že všichni provozovatelé bazénů mohou konstatovat, že mírnému množství vody se nedá vyhnout. Z našeho pohledu jsme celou situaci řešili standardním postupem a snažili jsme se paní Havránkové pomoci a je nám líto, že celá věc nebyla vyřešena k její úplné spokojenosti,“ říká za představenstvo lázní Bohemia v Karlových Varech Jiří Sluka.

Vážení čtenáři, do rubriky Ombudsman Blesku posílejte výhradně kopie dokumentů a fotografií. Dopisy není nutné posílat doporučeně, ale redakce je nevrací. Pokud si příběh Ombudsman Blesku nevybere, je okamžitě skartován!

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá.

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
11 fotografií