Tvůrci z BioWare šalamounky vyřešili, jak navázat na původní sérii, kterou završil třetí díl s kontroverzním koncem. Nový Mass Effect Andromeda na ni navazuje velmi zlehka. I když se prvotní události hry odehrály v roce 2185, děj se hned v počátku přesouvá o více než šest stovek let do budoucnosti. Přeprava masivní lodě Nexus, která může hostit menší archy, nedopadla dobře.

Hlavním hrdinou příběhu, který sice obsahuje mnohá klišé, ale je poutavý a udrží vás u hry až do konce, se stane Scott nebo jeho dvojče-sestra Sara Ryder. Křestní jméno postavy si lze upravit, stejně jako její vzhled. Editor postavy sice není kdovíjak propracovaný, ale umožní vám postavu alespoň upravit k přibližnému vzhledu, který požadujete. Pak se můžete vrhnout po hlavě do dobrodružství.

Krása mimozemského světa
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vaším úkolem je prozkoumávat galaxie a planety, které se v nich nacházejí. Nejdříve musíte jako Pathfinder, který hledá nový domov, vytvořit základny, než se vám (možná) podaří nalézt opravdový domov k usídlení. K průzkumu Andromedy máte k dispozici vesmírný letoun Tempest. Už z orbity planet můžete těžit cenné minerály a látky důležité k vývoji a budování.

Těžit lze i na planetách a to drony, které můžete vysílat ze šestikolového vozu Nomad. Ano, průzkum planet neprobíhá jenom po vašich, ale zažijete opravdovou jízdu v mimozemském prostředí. Nomad díky počtu kol zdolá jakýkoliv terén a je radost v něm jezdit. Ne vždycky ale bude průzkum snadný a mnohdy dojde k otevřenému konfliktu a následné přestřelce.

Mimozemská potvora.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Souboje jsou jednou z nejlepších částí Mass Effect Andromeda. Jsou hodně akční a nejvíce připomínají přestřelky ze série Gears of War. Dokonce můžete pomocí jetpacku uhýbat do stran nebo na chvíli vyletět do vzduchu. Oproti předchozím dílům jde o velké zlepšení. Krycí systém ale není dobrý. V krytu se totiž hrdina krčí sám, což není ideální. Někdy se chcete skrýt dříve, než vám hra dovolí.

Hra obsahuje dokonce i multiplayer. Ten je umně zakomponovaný do kampaně. Jde o tzv. Apex mise, v nichž musíte ve čtyřech plnit kooperativně různé úkoly. Obvykle jde o zničení botů, držení pozice či jednoduché rozkazy. Fajn zpříjemnění samotné hry. Ta nabízí stovky hlavních i vedlejších misí. A hlavně vás nikdy nepotrestá, že je nesplníte hned. Ke každé z nich se můžete později vrátit a dokončit ji.

Rozhovory jsou v Mass Effect Andromeda klíčové.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Velmi důležité jsou rozhovory. V nich určujete další kroky svého dobrodružství. Závisí na vás tisíce lidí a mimozemšťanů, takže je nesmíte podělat. Navíc jde i o vás. Posádka k vám může chovat respekt a poslouchat, nebo si z vás utahovat. Jde také o váš osobní život. Můžete se sblížit s lidmi i mimozemšťany. Když budete mistři flirtu, můžete zažít heterosexuální, homosexuální i mezidruhový sex.

Mass Effect Andromeda je sci-fi s hutnou atmosférou a dlouho životností. Příběh můžete dohrát za 25 hodin, ale u hry lze strávit mnohem více času. Záleží pouze na vás. Životnost je úctyhodná. Vývojový systém je jednoduchý. Za vyhrané souboje i splněné úkoly dostáváte zkušenosti, které se promění v body, za které můžete vylepšit schopnosti své i vaší jednotky.

Grafika je pěkná.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kromě nových schopností získáte na svých cestách vylepšení do zbraní, brnění a postupně odemknete různé profily, které určují vaše zaměření. Hra je komplexní a propracovaná, přesto ji zvládne i hráč nováček. Naopak Mass Effect veteránům se čtvrtý díl, jeho změny a některá zjednodušení nemusí zdát. Tak už to ale bývá. Co se technické stránky týče, je na tom tento titul dosti rozporuplně.

Běží na propracovaném grafickém enginu Frostbite 3, takže celkově vypadá Mass Effect Andromeda k světu. Prostředí jsou pěkná, obsahují hezké detaily a je na ně radost pohledět. 4K rozlišení a podpora HDR je samozřejmostí. Odpustíte tak, že doskakují předměty na horizontu a hra se občas trhá. Poněkud horší je to s animacemi postav a ještě horší s mimikou jejich obličejů. To ale víte, tomu se nyní smějí všichni hráči.

Fotogalerie
47 fotografií
Nejhorší jsou pak bugy, glitche a jiné technické chyby, které se hrám s otevřeným světem nevyhnou nikdy. Mass Effect Andromeda není výjimkou. Postavy levitují ve vzduchu, zasekávají se o předměty nebo zmizí a levitují. Jenže i to odpustíte. Mass Effect Andromeda je totiž dílo hodné vaší pozornosti i drahocenného času. Na toto vesmírné dobrodružství jen tak nezapomenete. Vypravte se na cestu vesmírem, nebudete litovat.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy: 
Velký vesmír plný galaxií a planet k prozkoumání
Samotná explorace je pohlcující
Super akční soubojový systém
Krásná grafika
Zajímavé dialogy
Pohlcující atmosféra a příběh
Multiplayer není vůbec špatný
Dlouhá životnost

 

Minusy:
Technické chyby
Horší animace obličejů
Nepřehledný inventář
Automatické krytí nefunguje dobře
Mass Effect pamětníkům nemusí sednout

Infobox
Datum vydání: 23. března 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 1499 Kč (PC)
Výrobce: Electronic Arts
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ