Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Průlom: Ženy v Íránu mohly běžet závod s muži. Pod podmínkou, že budou zahalené

Autor: mah - 
8. dubna 2017
18:02

Skupina žen v pátek běžela první mezinárodní maraton v Teheránu po boku mužů. Nezabránil jim v tom ani příkaz íránské vlády, který požadoval, aby ženy soutěžily odděleně od mužů a především mimo ulice. Běžet měly na nedalekém stadionu. To se nelíbilo nizozemskému organizátorovi Sebatiaanovi Stratenovi ze skupiny I Run Iran, který tak rozhodnutí žen podpořil. Informoval o tom web deníku The Washington Post.

„Jako organizátor jsem to prostě nemohl přijmout,“ dodal ke svému rozhodnutí Straten v emailu, který zaslal The Washington Post. „Ženy měly vytyčenou 10kilometrovou trasu mimo stadion a s mužskou trasou sdílely místo startu a cíle.

Zároveň dodal, že část žen se rozhodlo zaběhnout celou 42kilometrovou trasu, která byla naplánována pro muže. Byla mezi nimi i čínská závodnice Wu Juanová.

Rozhodnutí těchto žen je přitom proti íránským zákonům. Ty od revoluce v roce 1979 vyžadují, aby ženy i muži soutěžili odděleně. Existují dokonce nařízení, které ženám zakazují účastnit se sportovních klání mužů jako divačky a obráceně.

Straten, který závod organizoval se svým startupem I Run Iran, ale řekl, že oddělení žen od mužského závodu nepřipadalo v úvahu. Dodal také, že závod nakonec dostal od úřadů výjimku, díky které mohli účastníci běžet po stejné trati bez ohledu na pohlaví.

„Můj tým pro tohle tvrdě pracoval,“ řekl Straten v cíli, kde zároveň oslavoval Wu Juanovou jako hrdinku kvůli tomu, že doběhla maraton s muži. „Doufejme, že více běžkyň půjde v následujích letech v jejích stopách,“ přál si Straten.

I když se páteční maraton může zdát průlomový pro íránské atletky, není ještě vyhráno. Běžkyně při závodě stále musely dodržovat přísné zásady oblékání. Celý závod tak musely mít zahalené celé tělo, kromě obličeje, dlaní a chodidel, zatímco muži se na trať vydali v běžném sportovním oblečení.

Zobrazit celou diskusi