Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Beránek, mazance i alkohol. Svátky hodování jsou tu, jak si nerozhodit zdraví?

  • Autor: ula - 
    14. 4. 2017
    10:30

    Velikonoce drží na žebříčku obžerství druhé místo za vánočními svátky, i tak jde ale o velký zásah do lidského organismu. Tradiční jídla bývají totiž většinou kalorickými bombami. Poctivým hospodyňkám pomalu začínají „galeje“ v kuchyni. Pečení beránků, mazanců a tuny vajec. Zabrat však dostanou i nenasytní konzumenti a tradičně se to neobejde bez zdravotních problémů. Víme, čím nahradit tučná jídla.

  • 1.Pozor na kombinaci jídlo, gauč a televize

    Mimořádný přísun tuků, cukru a alkoholu přitom dokáže zamávat i se zdravým jedincem. Řadě lidí se laicky řečeno může rozjet cukrovka, tedy přijdou na to, že jejich tělo na opakované energetické bomby není stavěno. O lidech s oběhovými problémy, diabeticích a „žlučníkářích“ ani nemluvě. Lékaři si nedělají iluze o dodržování životosprávy přes svátky, ale nejvíce varují před kombinací jídlo, gauč a televize.

     

    „Je to takové hromadné, dobrovolné ubližování na zdraví. V případě našich pacientů to sice může být i velmi nebezpečné, ale právě o Velikonocích a Vánocích si rizika chce připustit málokdo,“ říká lékařka diabetologického centra pražské polikliniky Medicon Budějovická Michala Pelikánová.

    Pozor na kombinaci jídlo, gauč a televize Pozor na kombinaci jídlo, gauč a televize | Profimedia

  • 2.Velikonoční nádivka

    Nádivka je kaloricky bohaté jídlo. Pokud bychom ho chtěli připravit dietněji, můžeme místo bílého pečiva použít celozrnné, přidat více zeleniny a místo slaniny použít šunkový salám s vysokým obsahem masa či libové kuřecí maso,“ radí výživová specialistka Jana Šulcová.

    Velikonoce jsou svátky obžerství. Velikonoce jsou svátky obžerství. | Profimedia

  • 3.Mazanec a beránek

    Jestli nechcete přes Velikonoce zbytečně přibrat, rozhodněte se pouze pro jeden druh sladkého pečiva. Pokud budete péct více druhů, sníte toho zbytečně moc, aby se to nevyhodilo. I zde můžeme na pečení použít celozrnnou či špaldovou mouku.

     

    Jak upéct velikonoční mazanec? Podívejte se

    Video  Velikonoční mazanec tak, jak ho znáte!  - Recepty.cz
    Video se připravuje ...

  • 4.Sladkosti

    Až budete kupovat čokolády pro děti, které k vám půjdou koledovat, nekoukejte pouze na tvary figurek, ale přečtěte si také složení. „Nekupujte pouze cukrovinku, která s čokoládou nemá nic společného a je jen směsí ztužených rostlinných tuků. Čokoládové figurky by měly obsahovat více než 25 procent kakaové hmoty. Kvalitní čokoládu poznáme také podle toho, že ve složení nebude na prvním místě cukr, ale kakaová hmota,“ upozorňuje výživová specialistka.

    Velikonoce jsou svátky obžerství. Velikonoce jsou svátky obžerství. | Profimedia

  • 5.Alkohol

    Alkohol je přítelem všech oslav a svátků. Nesmíme však zapomínat na jeho vysokou kalorickou hodnotu. Dejte si raději místo tvrdého alkoholu suché víno. Pokud půjdete koledovat, uděláte lépe, pokud si místo panáka vykoledujete vejce, které neobsahuje jen prázdné kalorie, ale je kvalitním zdrojem živočišných bílkovin.

    Velikonoce jsou svátky obžerství. Velikonoce jsou svátky obžerství. | Profimedia

  • 6.Vejce

    Pokud to s nimi nebudeme přehánět, je to kvalitní zdroj bílkovin. Můžeme si je například uvařit na tvrdo a přidat do zeleninového salátu, použít jako zavářku do polévky anebo z nich vyrobit vajíčkovou pomazánku.  Majonézu však nahraďte tvarohem či bílým jogurtem.

    Pozor na kombinaci jídlo, gauč a televize Pozor na kombinaci jídlo, gauč a televize | profimedia.cz

  • 7.Zkuste zeleninu

    Člověk by také měl zachovat pravidelnost v jídle, tedy rozložit přísun potravy na celý den a nezapomínat na zeleninu, klidně i mraženou, jako přílohu k tradičně hodně kalorické sváteční tabuli. Zelenina by neměla chybět ani u obligátních obložených mís a jednohubek, které jsou oblíbené navečer k televizi.

     

    Všechna jídla by se také měla konzumovat v rozumném množství. Pokud si dáte jeden večer mísu jednohubek, kterou zalijete větším množstvím alkoholu, a druhý den v poledne sednete ke kachně se šesti, přidáte nějakou tu nádivku, dáváte organismu opravdu co proto.

    Velikonoce jsou svátky obžerství. Velikonoce jsou svátky obžerství. | Profimedia

  • 8.Procházka může pomoci

    „Pravidelné delší procházky, když už se člověku nechce nebo nemůže běhat. To je nejjednodušší, a přitom velmi účinná obrana před zatěžováním organismu přejídáním a přemírou alkoholu. Stačí, když budu chodit pravidelně ven s dětmi, s vnoučaty, se psem na procházku,“ doplňuje doktorka Pelikánová.

     

    Právě zvýšený pohyb může celkem přirozeně organismu ulevit. Přitom to nikoho nic nestojí.

     

    „Je to jednoduché. Když na jedné straně zvýšíte příjem energie, můžete to na druhé straně kompenzovat jejím zvýšeným výdejem. Stačí opravdu vyrazit každý den na delší procházku a sami poznáte, že se budete cítit i po kaloricky náročných svátcích mnohem lépe než obvykle,“ doplňuje Šulcová.

     

    Podívejte se, jak vypadají velikonoční trhy na Staroměstském náměstí:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi