V době represí po atentátu bylo ve strašnickém krematoriu zpopelněno nejméně 2500 obětí nacismu včetně generálů Aloise Eliáše a Josefa Mašína a obyvatel Lidic popravených v Kobylisích.

„Popel těchto lidí měl být zlikvidován, ale díky statečnosti několika mužů byl zachráněn a v roce 1946 umístěn na strašnickém hřbitově, okolí bylo provizorně upraveno. Od té doby nebyla provedena žádná větší úprava tohoto čestného pohřebiště,“ píší v dokumentu usnesení rady.

Úpravy budou Prahu stát asi 1,5 milionu

Čestné pohřebiště se nachází na ploše před strašnickým krematoriem v prostoru nádvoří kolumbárních stěn s kolonádami. Jde o čtvercovou travnatou plochu se čtyřmi stromy, uprostřed které stojí socha plačící dívky nazvaná Smutné jaro.

„V současnosti tvoří pomník obětí heydrichiády nenápadná socha plačící dívky a malý plochý kámen v zatravněném prostranství, kde čas již zcela zlikvidoval původní nápis,“ píše se v dopise adresovaném magistrátu z ministerstva obrany.

Investice města za přibližně 1,5 milionu korun počítá s rozšířením přístupu k soše, náhradou betonové dlažby žulovou a vysazením osmi nových smutečních vrb za čtyři staré, které pokácí. Největší úpravy čekají sochu a pískovcovou desku s nápisem. Obě budou na černé lesklé kamenné desce s efektem černého zrcadla. Pohřebiště bude nově označeno bronzovým pásem s nápisem v místě nynějšího obrubníku.

Podívejte se na snímky z piety k 74. výročí vyhlazení Lidic:

Fotogalerie
15 fotografií