Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chceš sledovat televizi? Tak plať! Sateliťáci: Nové vysílání bude stát 5 miliard

Autor: ula - 
8. dubna 2017
05:02

České Radiokomunikace (ČRa) tento týden varovaly, že pokud by Česko nepřešlo na nové digitální vysílání (DVB-T2), měli by z toho užitek hlavně poskytovatelé satelitních a kabelových televizí, protože bychom si všichni museli za televizi platit minimálně tisíc korun ročně. Česká asociace poskytovatelů satelitních operátorů (ČASO) naopak tvrdí, že kvůli novému signálu budou muset Češi ze svých kapes zaplatit 5 miliard za nové televize a set-top boxy.

Tiskový mluvčí ČASO Patrik Brom řekl Blesk.cz, že asociace rozhodně netvrdí, že by se nemělo přejít na nové digitální vysílání.

„Pouze říkáme, že vládou zvolená cesta nutí diváky k vydání peněz tím, že si musí zakoupit novou televizi nebo set-top box. A dále tvrdíme, že by vláda měla finančně pomoci těm, kteří nemají na novou drahou televizi nebo novou anténní vložku. Tohle od vlády chce i EU, která spotřebitele chrání,“ řekl Brom a dodal: „Takže se ptáme vlády, proč chce miliardami štědře dotovat provoz soukromé firmy, pro kterou je celý tento plán šitý na míru, když by ty miliardy mohla nabídnout lidem. Máme jedinečnou šanci vládě ukázat, že lidé nejsou ovce!“

Proč je nutné přejít na DVB-T2?

5 miliard z našich kapes?

Podle ČASO bude přechod na nové digitální vysílání stát Čechy 5 miliard a možná ještě více. Opírají se o odhady ministerstva průmyslu.

„Češi si budou muset koupit nové televize, set-top boxy a ti, kdo bydlí v domech s více byty, budou muset navíc investovat ještě do úpravy společné televizní antény,“ uvádí ČASO na svých stránkách.

ČASO: Vše pomůže jen Českým Radiokomunikacím!

„Občané to celé zaplatí hned dvakrát. Jednak přímo tím, že si budou muset koupit nové televize a jiné vybavení, například antény, ale i nepřímo ze státního rozpočtu. Bavíme se zde o miliardách, za které běžný divák vlastně nic nedostane,“ sděluje Brom stanovisko ČASO a doplňuje: „Tedy kromě dobrého pocitu z toho, že pomáhá zahraničnímu finančnímu investorovi vlastnícímu České Radiokomunikace (ČRa) k pěkným výnosům. Proto se to celé děje, kvůli ničemu jinému.“

Jen placená televize? Demagogie!

Společnost to ovšem vidí jinak. „Vidíme snahy zamezit připojení na DVB-T2 , které zajistí bezplatný televizní příjem,“ řekl Marcel Procházka, ředitel odboru a strategie Českých Radiokomunikací, a dodal: „Cílem satelitních společností je, aby si diváci museli za televizní vysílání platit.“

Co by se podle ČRa stalo, pokud bychom nepřešli na nové digitální vysílání?


Podle propočtů ČRa by to mělo být za jeden televizní přijímač přes 1000 korun ročně a stejnou částku bychom si zaplatili za každý další televizor v domácnosti.

„To je demagogie. Až dnes večer usednou Češi k televizi, tak zhruba polovina z nich se bude dívat na televizní signál, který jde po satelitu, kabelu nebo po internetu a za který měsíčně platí několik stovek korun,“ reagoval tiskový mluvčí ČASO. 

Neplacených stanic bude ubývat

„Lidé za televizi platí už teď, ale ne proto, že jim to nařizuje stát, ale proto, že se tak rozhodli. V případě, že Sobotkova vláda zavede nové pozemní vysílání, kterému tím masivně vzroste kapacita, tak ten nový prostor vyplní placené programy. Neplacených stanic nebude přibývat, ale spíše ubývat,“ uzavírá Brom. 

ivoadler ( 8. dubna 2017 16:09 )

On nějaký takový seriál o VŘSR existuje? Povídej, přeháněj.

ivoadler ( 8. dubna 2017 16:06 )

Mám UPC a zvažuji, že od ní odjedu, protože za ty peníze, které platím, nabízí v podstatě hov no.

sores ( 8. dubna 2017 14:10 )

Češi jsou velmi laxní národ, vše je jim u pr...e! Jasně že zaplatí i za ty s.r.ač.k.y co denně dávají do televize.Když to není neustálé opakování, tak je to 50 let staré a vše filmováno na louce u lesa nebo v jedné chajdě aby to moc nestálo.S filmem z vyspělého státu i seriálem ty české se nedají vůbec srovnávat. V těch našich je krásně vidět jaká je Česko žebrota. A čechům to je fuk, ohnou hřbet a neozvou se a budou platit!

agfor ( 8. dubna 2017 12:40 )

Je to stejné jako když vám tvrdí, že máte lkařské ošetření zdarma a přitom vám měsíčně ukradnou 13% z platu, a to jen proto, aby si mohl ředitelský dobytek z VZP napsat ke svénu 300 000 platu ještě 1,3 milionu odměny. Pryč s takovou sebrankou.

suov ( 8. dubna 2017 11:11 )

Strčte si ty své americké hovadiny do ***e nikdo není na to zvědavý, a Chorche stejně nepřijel, blbouni,,,

Zobrazit celou diskusi