Jako houby po dešti rostou v Dubaji zábavní parky a v duchu města patří k těm nejmodernějším na světě a nikde se nešetří. Redaktor Blesku Adam Jaroš navštívil IMG World of Adventure a parky pod širým nebem Bollywood, Motiongate i místní Legoland. A byl to zážitek na celý život. Atrakce bez přehánění zastíní i symbol města Burdž Khalifa. A celodenní vstupné stojí stejně jako vstupenka na mrakodrap.

Všechny parky mají jedno společné. Po zaplacení vstupného jsou všechny jízdy zdarma. Celodenní vstupné pro jednoho přijde zhruba na 1700 Kč a děti mají vstup levnější, nebo zdarma. Najdete tu i desítky restaurací a obchodů, takže i když byste na žádnou atrakci nešli, nudit se nebudete. Parky jsou tak velké, že se vyplatí vzít si i vhodnou obuv.

IMG Worlds of Adventure

Největší zastřešený zábavní park světa vznikl ve spolupráci se studii Marvel a Cartoon Networks. Má rozlohu 28 fotbalových hřišť. Najdete tu ztracený svět se stovkou mechanických dinosaurů, můžete se projet na spidermanově dráze mezi umělými mrakodrapy, bojovat po boku zeleného Hulka za záchranu lidstva, nebo vyzkoušet svou odvahu na horské dráze Velociraptor, která se rozjede na 100km/h rychlost za dvě sekundy a vyveze vás na kilometrovou jízdu mimo budovu. Je to nejrychlejší a nejvyšší horská dráha ve městě. Velkou dávku odvahy vyžaduje i Thorovo kladivo, které vám během pár minut stroboskopického otáčení hlavou dolů obrátí snad všechny kosti v těle. Samostatnou kapitolou pro dospělé je strašidelný hotel v IMG, který má speciální otevírací dobu a kde působí herci namaskovaní jako zombie, kteří ve vás dokáží vyvolat pocit, že odsud nevyváznete živí. Jsou tu i 3D kina a klidnější atrakce pro méně odvážné.

Ve Ztraceném údolí v IMG je mezi atrakcemi dobře vybavený dinopark.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora, Dubai tourism

Motion Gate

Společně s Legolandem a Bolywoodem tvoří obrovský venkovní areál. V jeho centru je menší město obchodů a restaurací, které vypadá jako středověká Evropa a z něho se potom vchází do jednotlivých parků. Mapu tady rozhodně využijete. Atrakcí jsou tu stovky a jsou propracované do posledního detailu ve spolupráci s filmovými studii Columbia Pictures nebo Dreamworks. Atrakce jsou v šmoulí vesnici, cirkusu z Madagaskaru, v městečku Kung-fu pandy, v Transilvánském hradu, nebo Shrekově vesničce. A ani tady se dospělí nenudí. Třeba na atrakci Zombieland, kde připoutáni na lavici vystřelíte 60 metrů k nebi, abyste vzápětí za řevu dalších návštěvníků spadli dolů mnohem rychleji, než se obvykle padá. Pro odvážné je i dráha Madagaskar.

V areálu parků se pěkně nachodíte. Tohle je vstup do jednoho z nejlepších z nich, Motiongate.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora, Dubai tourism

Legoland

Park je určen spíše pro menší děti. Hala plná staveb z lega je doplněna venkovními atrakcemi, jako je jízda na drakovi po hradu z lega, střílení duchů při jízdě egyptskou hrobkou, nebo řízení ponorky z lega. Dokonce si tu můžete z velkých kostek vytvořit i vlastní vor.

V obchodech v parcích vám děti pěkně provětrají peněženku. Takhle barevné jsou v dubajském Legolandu.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora, Dubai tourism

Bollywood

Park vás může bavit, i když se nevyznáte v hrdinech indické kinematografie. Většinu indických filmových hrdinů ale u nás nikdo nezná a tak suvenýry odsud mohou působit trochu bizarně. Pro našince ale může být největším zážitkem velkolepá taneční show, která se koná před kopií světoznámého indického paláce Taj Mahal, procházka indickými kulisami, nebo návštěva místních restaurací, které vaří exotickou kuchyni.

Centrem Bollywood parku je Rajmahal, kopie indického Taj Mahalu. Tady se několikrát denně odehrává výpravná šou.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora, Dubai tourism

Pohled cestovek: Rodinné parky táhnou

Nově otevřené zábavní parky jsou podle zástupců dubajské turistiky již nyní jedním z hlavních důvodů rostoucí popularity emirátu. „Meziročně se zájem o návštěvu destinace zvyšuje o desítky procent, i mezi středně příjmovými českými rodinami a Dubaj se tak stává novou populární prázdninovou destinací. Ať již rodiny s dětmi, či páry na dovolené navštíví jedinečné aquaparky, či krytý IMG World of Adventure, kde děti mohou prožít dobrodružství po boku Spidermana či Hulka, obří Legoland a park s atrakcemi ze Shreka nebo filmu Madagaskar, jedná se o místa, z nichž si děti i jejich rodiče odnesou nezapomenutelné zážitky na celý život,” říká ředitelka českého zastoupení Dubaje Lenka Fidranská.

Fotogalerie
19 fotografií