Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lidovce povede v Praze do voleb Herman. Prokázal prý „morální kvality“

Autor: ČTK - 
6. dubna 2017
21:50

Lídrem pražské KDU-ČSL do voleb do Sněmovny je ministr kultury Daniel Herman. Na druhém místě je starosta Prahy 7 Jan Čižinský a třetí lékař a zastupitel Prahy 6 Marián Hošek. Na čtvrtém místě je pak místostarostka Prahy 12 Daniela Rázková. Uvedl to předseda pražské KDU-ČSL a pražský radní Jan Wolf. Lidovci se domluvili na společné kandidatuře se Starosty a nezávislými (STAN). Konečná podoba kandidátky tak ještě není jasná.

O své kandidátce rozhodovali členové pražské organizace při vnitrostranických primárkách. „Daniel Herman prokázal své morální kvality, proto se stal lídrem. Navíc prokázal kvalitu své práce jako ministr kultury,“ řekl Wolf. Hermana zařadilo na první místo kandidátky 160 členů ze 368 přítomných.

Druhý Čižinský dostal 92 nominací na první místo kandidátky. „Jan Čižinský je úspěšným starostou,“ řekl Wolf.

Třetí Hošek je uvolněným zastupitelem Prahy 6. V minulosti působil také v zastupitelstvu hlavního města. Čtvrté místo obsadila Rázková, která je místostarostkou Prahy 12, na pátém je pak překladatel a průvodce Hayato Okamura a šestý lékař a náměstek ministra zdravotnictví Tom Phillipp.

Bitva o první místo?

Jak bude konečná kandidátka KDU-ČSL a STAN v Praze vypadat, zatím není jasné. STAN chtěl jako lídra svého předsedu Petra Gazdíka. „Tato otázka nebyla předmětem dnešního dne,“ řekl Wolf. Koalice STAN a lidovců potřebuje pro vstup do Sněmovny získat alespoň deset procent hlasů.

Starostové a nezávislí do konce loňska spolupracovali s TOP 09. Hnutí povede kandidátky v šesti krajích, lidovci v osmi. Dvojka na kandidátní listině pak bude vždy z opačné strany. Celkově na kandidátkách starostům připadne 40 procent míst, lidovcům 60 procent.

Záměr spolupracovat se STAN oznámil letos v únoru předseda strany Pavel Bělobrádek. Členové KDU-ČSL se na tom shodli na celostátní konferenci s tím, že se STAN budou spolupracovat dlouhodobě. Spolupráci pak v březnu schválili lidovci na celostátní konferenci. Předsednictvo STAN už předtím schválilo návrh dohody o volební koalici s lidovci. Sněm STAN rozhodl, že hnutí chce jít do podzimních parlamentních voleb v koalici s lidovci v březnu.

Lidovci plánují spolupráci se STAN:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rancer ( 10. června 2017 17:44 )

Herr sturmbannführer Kárl Frank Herman opravdu zásluhy má. Omluvil se potomkům sudetských vrahů za příkoří, které jim češi způsobili, zazpíval si s nimi Deutschland über alles a zahajloval. Správný lídr fašistické strany ČSL.

hejhej ( 10. dubna 2017 21:15 )

Morální kvality jsou lži a podvod ???

asijo ( 7. dubna 2017 04:29 )

Na chvilku tě v Bohnicích pustí k internetu a už píšeš takové bláboly.

blamal ( 7. dubna 2017 02:27 )

Skvela, inteligentni diskuse koukam. Takova hradni, plna laskyplnyho ovarismu. I ten titulek psal koukam volic lidumilneho, prosteho obcana Milose, ktery toho udelal uz tolik moc pro obycejny,ubohy lid, ze se z toho asi provychodni Mesias Kellner, Vseved Hlinovsky, Lukoil Nejedly, Bezproverkovy Mynar a Vsech Devotnich Ubozaku Futral Ovcacek jiste samym stestim zvencnou. Good luck, zvolte to vecne pod obraz zmazane, nenavistne hova.do znovu. Dobre vam tak.

provokaterka ( 7. dubna 2017 00:44 )

Hermane,ty proněmecký trolle,že tě hanba nefackuje,styď se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa