Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina, kterou trpí Jiří Pomeje: Přijde herec o hlas?

6. dubna 2017 | 15:57

Smutnou diagnózu se od lékařů dozvěděl herec Jiří Pomeje. Potvrdili nádorové onemocnění hrtanu. Herec a producent čeká na výsledky dalších vyšetření, která mají mimo jiné rozhodnout o rozsahu další léčby. Jak se tato nemoc léčí? Je nutná operace?

Rakovina hrtanu je způsobena většinou častým užíváním alkoholu a kouřením. Což je také důvod, proč ji mají nejčastěji muži nad 40 let. Svou roli hrají ale i genetika a také HPV virus – lidský papilomavirus. Ten způsobuje již více než polovinu nádorů ústní části hltanu. Jde o stejný typ viru, který je původcem rakoviny děložního čípku. Šíří se pohlavním stykem.

Přijde Jiří Pomeje o svůj chraplák?

Nádor se projevuje hlavně změnou hlasu a chrapotem, protože jsou zasaženy hlasivky nebo oblast kolem nich. Dalšími příznaky jsou potíže s polykáním nebo vykašlávání krve.

Jiří Pomeje vedle vážné nemoci řeší také rodinnou krizi. Více v našem videu:

Video se připravuje ...
Andrea a Jiří Pomeje: Manželská krize skončila zásadním rozhodnutím! Konec plánů na druhé dítě! • VIDEO: David Turek, Jan Jedlička

Úspěšnost léčby závisí na tom, v jakém stadiu rakoviny se pacient nachází. Kombinuje se ozařování a chemoterapie, nově také biologická léčba. Někdy musí být odstraněn celý hrtan, čemuž se samozřejmě lékaři snaží vždy vyhnout. Pokud je nádor velký, dochází po operaci ke změně hlasu a pacient pak musí používat takzvanou hlasovou protézu. Ta vytvoří relativně kvalitní hlas, který se ale výrazně liší od původního pacientova hlasu.

Jaké jsou nejmodernější postupy při léčbě nádorů? Jaké procento pacientů s rakovinou přijde o hlas? Čtěte na mojezdravi.cz.

 

Autor: Irena Sládečková
Video se připravuje ...