Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Levnější dovolená, oblečení i elektronika: Co přinese konec oslabování koruny?

Autor: ČTK, pet - 
6. dubna 2017
14:43

Očekávané posílení koruny po čtvrtečním ukončení devizových intervencí může mít vliv na ceny dováženého zboží, zejména nových modelů elektroniky. Zlevnit by mohla v létě i část „last minute“ zájezdů a zimní exotické dovolené. Silnější česká měna ale bude mít negativní vliv na příjezdovou turistiku. Vyplývá to ze zjištění mezi obchodníky a cestovními kancelářemi.

Silnější měna se na cenách většiny elektroniky může projevit s několikaměsíčním zpožděním. Bude se týkat novinek uváděných na trh. Zpevnit by koruna měla i k dolaru. Cena většiny elektroniky je přímo či nepřímo navázána na kurz americké měny.

Podle řetězce Euronics je předčasné mluvit o plošném snižování cen, změna kurzu se dotkne až nového zboží. „Nejrychleji se změny kurzu projevují u obrátkovější elektroniky, jako jsou mobilní telefony, notebooky a další podobné zboží,“ uvedla pro mluvčí Euronics Lenka Mastešová.

Podle finančního ředitele e-shopu Alza.cz Jiřího Ponrta se toho v krátkodobém horizontu letošního roku ohledně cen elektroniky příliš nestane. Velká část zboží je již naskladněna, hlavní dodavatelé mají na velkou část budoucích dovozů navázáno zajištění měny. Skokové změny cen podle něj nelze očekávat.

VIDEO: Co byly intevrence České národní banky?

Video  Co jsou intervence ČNB?  - Jan Pavec
Video se připravuje ...

Levnější „last minute“ i oblečení

Posílení české měny může mít v delším časovém horizontu dopad na ceny většiny dováženého zboží. Projevit by se mohlo například i v nižších cenách oblečení a obuvi. „Oděvy a módní doplňky jsou ve většině případů importovaným zbožím, silnější koruna by je mohla zlevnit. Tento efekt by ale zřejmě nenastal dřív než s uvedením nových módních kolekcí, nejdříve patrně až na konci roku, v období vánočních prodejů,“ uvedl ředitel nákupního centra Freeport Fashion Outlet v Hatích Jan Procházka.

Další články o konci intervencí najdete ZDE

Konec intervencí bude mít pozitivní vliv pro výjezdovou turistiku a negativní pro příjezdovou. „Pokud kurz koruny posílí alespoň o jednu nebo dvě koruny, bude to znát na cenách pro podzimní a zimní sezonu. V letní sezoně se to projeví jen na části nabídky tzv. „last momentu“,“ řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Pozitivně se silnější měna podle něj projeví také na výdajích turistů během zahraniční dovolené. Pro zahraniční turisty se stane Česko naopak dražší destinací.

VŠE O KURZU KORUNY A KONCI INTERVENCÍ ČNB ČTETE ZDE

Zobrazit celou diskusi