Ve čtvrtek 6. dubna se kolem budovy Staroměstské radnice začal stavět zábor. Dělníci jeho umístěním zahájili velkou rekonstrukci věže historické stavby na Staroměstském náměstí, která bude probíhat v několika etapách. Jednotlivé části budovy se budou dočasně pro veřejnost uzavírat, rozdělení prací proto zajistí, že turisté a návštěvníci Prahy budou mít možnost památku navštívit alespoň částečně.

„Už několik měsíců probíhají přípravné práce. V současnosti dochází k navážení a umístění oplocení, příští týden naváže výstavba lešení. Dnešek považujeme za jakési slavnostní zahájení rekonstrukce věže Staroměstské radnice,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Od střechy až na zem

Práce budou postupovat od nejvyšších míst směrem k základům. V první fázi si proto dělníci posvítí na ochoz věže, který turisté díky svému unikátnímu výhledu hojně navštěvují. Mezi kameny se objevují rozestupy a praskliny, které bude nezbytné opravit. Dojde také k výměně nevyhovujících zářivek za moderní LED technologii a odkrytý odtokový kanál nahradí pracovníci zakrytým.

Nevzhledné zářivky na ochozu věže nahradí LED technologie.
Autor: Daniel Vitouš

„V první fázi rekonstrukce se opraví také krovy nad ochozem, kam zatéká. Od 1. května bude samotný ochoz uzavřený na zhruba půl roku. Opraví se i fasáda, kterou poškozují nejen povětrnostní podmínky, ale bohužel také turisté,“ řekl Vít Hofman.

Vyhlídka na ochozu bude nepřístupná od května do prosince, navazující práce omezí provoz v kapli s arkýřem. Turisté se během pozdějších měsíců rekonstrukce musejí také smířit s tím, že budou bez orloje. „Co se týká orloje a kaple, rekonstrukce začne v prosinci a měla by být hotová do května příštího roku. Přes prázdniny 2018 budou probíhat dokončovací práce a částečné předávání prostorů,“ uvedl radní pro kulturu a cestovní ruch Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Mříže kvůli sebevrahovi

Zásadní úpravou na ochozu věže Staroměstské radnice bude ještě během první fáze umístění ocelové mříže, která bude mít rozestup zhruba 15–20 centimetrů. Magistrát tímto krokem reaguje na nešťastnou událost z počátku loňského roku, kdy z tohoto místa spáchal skokem sebevraždu zhruba třicetiletý muž. Mříže v takovém řešení by podle magistrátu neměly turistům nijak bránit v pořizování fotografií výhledu z ochozu.

Ochoz věže Staroměstské radnice už takhle dlouho vypadat nebude. Dělníci sem umístí ochrannou mříž.
Autor: Daniel Vitouš

Kaple má narušenou statiku

Ve druhé fázi se v prosinci rekonstrukce přemístí do kaple Staroměstské radnice s arkýřem. Prostory utrpěly na konci druhé světové války při bombardování 5. května 1945 zásah a jak se zjistilo, událost poškodila statiku arkýře. Ten se proto naklání směrem na náměstí.

„Pád arkýře na náměstí určitě nehrozí, na místě se ale vytvářejí praskliny na stěnách i na podlaze. V rámci předběžných prací tu probíhaly sondy, které budou pokračovat. Musíme zjistit, v jakém stavu se přesně arkýř nachází,“ upřesnil Vít Hofman.

Prohlédněte si všechna místa věže Staroměstské radnice, která se budou opravovat:

Apoštolové budou jiní

V rámci druhé fáze rekonstrukce dojde na další změnu, kterou zaznamenají i návštěvníci z náměstí. V kapli se totiž nachází místnost se sochami apoštolů. Prostor je v současnosti vymalovaný bíle a apoštoly osvětlují zářivky.

„Budeme hledat vhodnější osvětlení a prostor bude vymalován tmavou barvou tak, jako tomu bývalo původně,“ prozradil Vít Hofman. Společně s restaurováním samotných soch apoštolů se bude jednat o jeden ze série kroků, kterým hodlá magistrát vrátit podobu Staroměstské radnice do vzhledu, kterým se budova pyšnila ve druhé polovině 19. století.

Orloj se vrátí časem

V souladu s touto myšlenkou odstartuje také třetí a pravděpodobně nejnáročnější fáze celé akce, která se bude věnovat samotnému orloji, a to jak zvenčí, tak samotnému vnitřnímu mechanismu.

Venkovní sochy věže Staroměstské radnice jsou obepnuté ochranným oplocením.
Autor: Daniel Vitouš
„Stroj projde zásadními restaurátorskými zásahy. Bude rozebrán do poslední součástky a odvezen, očistí se od vrstev nánosu. Hlavně ale bude vyměněn jeho systém. Po druhé světové válce orloj zachránili před naprostou zkázou a už nebyla energie vracet ho do zcela původního stavu, takže sem dali elektrický pohon. Vrátí se sem ten původní, kterým jsou lanové bubny a kovová závaží,“ prozradil přímo u stroje orlojník Petr Skála.

Jako ze žurnálu

Úpravy dozná také takzvaný astroláb, tedy venkovní kruhová deska orloje. Ten restaurátoři omalují do původního vzhledu, celý vnějšek se očistí a bude působit světlejším dojmem. Orloj po rekonstrukci bude pro diváka podle očekávání zcela novým vizuálním zážitkem.

„Příští rok v říjnu se konají oslavy 100 let vzniku republiky a tohle je takový dárek Pražanům a návštěvníkům města. Termín dokončení stavby je tedy září příštího roku. Věž Staroměstské radnice by po tomto zásahu měla být v takovém stavu, že nejméně dalších 100 let nebudou potřeba žádné další zásadní rekonstrukce,“ dodal radní Jan Wolf.

Web Praha.eu chystá spuštění speciální webkamery, která bude průběh celé rekonstrukce monitorovat, lidé tak dostanou příležitost sledovat aktuální dění kolem této události. Práce budou stát celkem 49 milionů korun.

Podívejte se na zahajovací den a přípravné práce rekonstrukce věže Staroměstské radnice:

Fotogalerie
40 fotografií