Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše kritizuje kontrolorka peněz z EU. A Česku hrozí placení kvůli migrantům

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. dubna 2017
06:20

Zatímco ministerstvo financí oslavuje zdařilé vyčerpání dotací za období 2007 až 2013, kde Česko nedočerpalo necelou jednu miliardu eur, v Evropském parlamentu panuje kolem peněz proudících do srdce Evropy skepse. Střet zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) totiž prý vychází Česko draho a je možné, že se dotace v budoucnu úplně zastaví. V rozhovoru pro Blesk.cz během kongresu Evropské lidové strany na Maltě to řekla předsedkyně Výboru rozpočtové kontroly Evropského parlamentu Ingeborg Grässle (CDU).

Češi na vládním angažmá Andreje Babiše tratí, a dokud se skutečně nevzdá svého podnikání, budou tratit i nadále. To prohlásila německá europoslankyně ve službách strany Angely Merkelové směrem ke střetu zájmů, který zatím šéf hnutí ANO vyřešil převodem majetku do svěřenského fondu. Ten spravuje jeho partnerka, brzy manželka Monika.

Ingeborg Grässle v rozhovoru pro Blesk.cz ale nemluvila jen o Babišovi. Vysvětlila také, proč by Česko mělo platit, pokud nepřijme migranty v rámci unijních kvót, nebo jak vidí jako kontrolorka rozpočtu odchod Británie z EU.

Vy jste kritizovala už několikrát našeho ministra financí. Jsou to tři roky, co jste proti němu vystoupila poprvé. Trváte si na svých slovech? Je podle vás pro Českou republiku stále problémem?

Není to on jako osoba. Myslím, že je docela milý. Ale o tom to není. Problémem je, že tato konstrukce – mít majitele tolika společností a zároveň příjemce evropských dotací ve vládě, která se zodpovídá Evropské unii za jejich kontrolu – je obrovský střet zájmů. A to se nezměnilo.

Očekávala bych, že skutečně prokáže svou nezávislost, že bude každý den znovu a znovu dokazovat, že nemá skutečně nic, vůbec nic společného s rozhodnutími v těch firmách. Bylo pro mě obrovským překvapením, že to neudělal. Nebojuji proti němu osobně, ale musím bojovat proti tomuto problému. Musím chránit finanční zájmy Evropské unie.

Pro mě je to jasné. Česká republika co se týká střetu zájmů, udělala už krok kupředu. Čeští politici pracují na řešení. Pokud by se to nevyřešilo, Česko bude dál přicházet o evropské peníze. Skončí to tím, že nedostane žádné. Proto vyzývám politické elity u vás, aby to celé vyřešily.

Evropská unie vytvoří legislativu, aby nebylo možné vlastnit firmy a zároveň být funkcionářem. Ale pořád to musí být poté implementováno do národních zákonů. Práce je tedy stále před námi. Ráda bych od ministra financí slyšela, že skutečně ukázal čisté ruce…

Řeší se konflikt zájmů Andreje Babiše i v Evropském parlamentu, mezi poslanci? Nevím o žádném dalším jemu podobném příkladu ve vládě některé západoevropské země…

Jen nerada bych viděla nějaké další podobné příklady. Ale nikdy nevíte. Politická krajina se tak rychle mění v členských zemích EU. Možná o dalších příkladech jen nevím. Možná tu jsou, ale skryté. Ale neměly by vůbec existovat. To je důležité. Proto by to Evropská unie měla ošetřit zákonně.

Vy jste předsedkyní výboru rozpočtové kontroly, jak si stojí Česká republika se svými projekty a čerpáním evropských peněz?

Žádná jiná země nemá v mém výboru takové zastoupení. Myslím, že jsou tam tři. Se všemi vycházím, protože jsem jim vysvětlila, že nejde o případ Babiš, ale o to, že to nařízení by mělo bojovat proti střetu jako takovému. Co se týká České republiky, je to rok od roku jiné. Bylo více jednotlivých problémů, když EU nějaké v souvislosti s Českem objevila, šla proti nim. Ale pořád je tu systematický problém. Dokud existuje ten obrovský střet zájmů, EU si nemůže být jistá, že jsou ty problémy vyřešeny. Proto to zůstává na stole.

Takže podle vás ministr Babiš způsobuje České republice problémy přímo co se týká projektů, na které jsou poskytovány dotace?

Samozřejmě je to problém. Pokud se nemůžete spolehnout na ty samotné autority, pokud se nemůžete spolehnout na to, že tam není střet zájmů, tak jste nespolehlivý. Proto Evropská komise dělá v Česku více kontrol než v jiných zemích.

Může na tom tedy Česko tratit finančně? Může přicházet o peníze z dotací?

Myslím, že už jste peníze ztratili a budete je ztrácet nadále. Samozřejmě.

Jako kontrolorka rozpočtu nemám city

Jaký je váš osobní názor na Českou republiku? Dříve jste říkala, že tam občas jezdíte…

Za posledních deset let jsem byla v České republice třikrát na dovolené. Je to krásná země. Byla jsem třeba v prosinci v Praze. Jezdím tam pravidelně. Jsme sousedé a já se opravdu snažím udržovat se všemi v Česku kontakt. Ale jsou věci, které musí být vyřešeny. Jako kontrolorka rozpočtu nemám city. Pokud bych je začala mít, prohrála bych. Nemám ani energii na to, abych je začala mít.

Věřte, že bych na všechny ty problémy ráda zapomněla a jela do Prahy jen tak na návštěvu toho krásného města, aniž bych měla potřebu se setkat s nejméně tuctem lidí jen kvůli tomuto jedinému problému. Abych se ujišťovala, jaký je stav.

Nepřemýšlela jste, že byste z funkce v čele výboru odešla, když je to tak vyčerpávající?

Ne, ale je pravda, že čas od času mám pocit, že bych se té funkce měla vzdát, protože nemám dostatek představivosti a fantazie na všechny ty kličky, interpretace, které někteří používají, aby se dostali k unijním penězům. Nelegálně. Proto mám občas pocit, že bych to měla nechat někomu jinému. Výbor, který vedu, je velmi důležitý a oceňuji všechny své kolegy, kteří tam se mnou pracují.

Mluvila jste o legislativě, která by měla nastavit jasnější pravidla pro střet zájmů. Můžete být konkrétnější?

Měli byste mít zákon, který zabraňuje funkcionářům vlastnit firmy.

My ale něco takového máme. Ministr Babiš ale firmy převedl do svěřenských fondů…

Musíte to skutečně zrealizovat. A sám každý funkcionář by měl přece mít zájem na to, aby ukázal, že je v tomto směru čistý a vše je v pořádku. Není to otázka řečí, ale činů. Nemusíte tomu věřit, ale já jsem byla připravená důvěřovat panu Babišovi, když jsem ho potkala, že podnikání neovlivňuje jeho rozhodování. Poté jsem ale viděla nějaké maily a další jeho kroky.

Vicepremiér Babiš navíc nemá problémy jen s evropskými dotacemi, v Česku se teď řeší nákup dluhopisů jeho vlastní firmy…

Ano, monitoruji Českou republiku velmi podrobně. A vážně bych se toho ráda zbavila.

S Brity ztrácíme přítele a spojence

Velkým tématem je v posledních dnech také brexit. Unie přijde s odchodem Británie o část rozpočtu. Jak konkrétně ho to ovlivní?

Budou nám chybět peníze, to je jasné. Otázkou je, od kdy. Pokud odejdou k roku 2019, kolik závazků budou připraveni převzít. Bude to podle mě jedna z nejtěžších částí celých vyjednávání. Tohle je špatná zpráva také pro britské občany, i když na to každá strana nahlíží jinak.

Je to skutečně rozvod, který musí vypořádat všechny finanční nároky, a my se dohadujeme o tom, kdo dostane dům, kdo dostane psa, kočku a kdo děti. Britům musí být jasné, že to je jako opustit golfový nebo tenisový klub. Už sem prostě nebudou moci chodit hrát.

Řada lidí zdůrazňuje, že Británie byla jakousi názorovou protiváhou Německa, která se nyní vytratí. Vidíte to stejně?

Ne, ztrácíme důležitého přítele a spojence. Ztrácíme více, než z toho získáme. Ještě nemůžeme posuzovat, jaké následky to bude mít. Německo ztrácí přítele, který nám dvakrát pomohl po druhé světové válce a který nás protlačil do této evropské komunity a který nás dotlačil do sdílených vojenských sil. Pro Německo je to těžký okamžik. Britové se otočili zády ke společnému pocitu kontinentální Evropy a k tomu, čemu říkáme ‚držme spolu‘.

Kdo nechce uprchlíky, musí za to zaplatit

Našla jsem Vaše vyjádření z minulého srpna. Byla jste jedna z těch, která řekla, že země, které nepřijmou uprchlické kvóty, by mohly přijít o část evropských dotací. Zahrnuje váš názor i Českou republiku?

Zahrnuje to každého, kdo odmítá přijmout svůj díl migrantů. Ten podíl přeci nespadl z nebe, společně jsme se na tom shodli v Radě EU, ale ten zákon nebyl implementován. V takových případech bychom měli konat.

Ano, ale mnozí kritizují zrovna vaši kancléřku Angelu Merkelovou za to úvodní gesto, kterým pozvala uprchlíky do Evropy…

Všechny státy EU podepsaly Ženevskou úmluvu z roku 1952, ve které jsme se zavázali, že pomůžeme lidem v nouzi. Lidem právě v takovéhle situaci. Nabídnete jim útočiště. To ten podpis znamená a to je to, co Německo dělá. Ta úmluva byla podepsána kvůli nacistickému pronásledování Židů, kteří neměli kam jít. Pro mě je to základní politika Německa po druhé světové válce.

Nechceme být zachránci světa, ale chceme poskytnout svůj díl dobročinnosti. Samozřejmě, pokud to tak některé země nechtějí, musí za to zaplatit. Moje pozměňovací návrhy pro strukturální fondy byly několikrát zamítnuty, přesto o tom teď řada států znovu mluví. Toto téma se opět vrátí.

Solidarita není jednosměrná cesta, musíme ji také ukázat zpět. Pokud země, která je na ní velmi závislá, není ochotná taky nějakou ukázat, nevím, jak máme přesvědčit naše lidi, že ji máme zrovna tím směrem ukazovat.

Jak velký má být podle vás ten trest? Kolik by měl takový stát zaplatit?

Není to trest. Pokud si zkrátka někdo nevezme uprchlíky, musí zaplatit, kolik takový člověk stojí v jiné zemi. V Německu to na jednoho migranta vychází dvanáct tisíc eur ročně (324 tisíc korun – pozn. red.).

nabuchodonozor ( 12. května 2017 22:06 )

Je to čím dál, tím horší. Jen samé příkazy, vydírání. Návštěvníky, které si západ pozval prostě nechceme. Ať si je nechají a že nám nebudou dávat dotace? Ty ať si nechají taky. My jim v tom případě nebudeme cpát peníze. Proč se pořád naši politici bojí vystoupit z blbého spolku EU. Od té doby co tam jsme, jde to s námi od deseti k pěti.

prochazkanamoste ( 15. dubna 2017 18:42 )

Kdo je to Bureš Ojebávač? Někdo z vaší rodiny? Neznám

rikybl ( 13. dubna 2017 16:21 )

V Německu mají asi jinou kulturu. U nás když si pozvu hosta, tak ho nepošlu na oběd k sousedům. Vzhledem k tomu, že ani ne před stoletím splynovali 6.000.000 lidí, tak mě připadá, že ta paní postrádá sebereflexi. Pravda je, podle amerického vládního představitele je Asad mnohem horší než Hitler, protože narozdíl od něj splynoval i nevinné civilisty. Ale to neznamená, že to Němce nějak očišťuje. I po takové době mají tendence nám stále diktovat. Připomíná mi to bajku o žábě a štírovy, která končí výrokem štíra "Jsem už takový, mám to v povaze." Prostě stále platí to jejich "Deutshland über alles"

1_2_3 ( 13. dubna 2017 12:51 )

Pravdu má v tom, že Babiš to nemá nutné a bere miliardy a na malého podnikatele se nedostane. To je od Babiše prasárna. Babiš bičuje obyčejný lid a ti co si nakradli miliony a rozkradli republiku, na ty taky nemá metr.

tokarev ( 13. dubna 2017 10:58 )

A proto co nejrychlej z EU,tohle už vážně přehání.Nějaké kur.wy z EU nám budou diktovat,jak s penězmi nakládat.Tak podle mě a zdravého rozumu,když dostanu dotace,tak je použiji a hlavně pro lidi,a že je to podnik manželky ministra,ale přesto pro dobrou věc,tak to už se jim nezamlouvá.Zajímalo by mě zda tak vyhrožují se sankcemi např.Slovensku,kde Fico už dávno zavřel bránu Jelitům a umí se pořádně ozvat či ostatním.A proto pryč z EU,pryč z vlády tyranů.My Honor Was Loyalty SPD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa