Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stejné profese, různé platy: Kde šéfové nejvíc šetří?

Autor: Radka Růžičková, Adam Jaroš - 
9. dubna 2017
19:03

Platy rostou. Stoupají napříč celou republikou a bez ohledu na profesi. Trh práce hladoví a snaží se lovit pracanty, kde to jen jde. Přesto se ale nabízené platy liší nejen v rámci měst, ale především krajů. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu mezd personální společnosti Grafton Recruitment.

Největší nedostatek zaměstnanců hlásí průmyslová výroba a IT. „Pro obor jsou typické velké regionální mzdové rozdíly. Například systémový architekt si v Praze může vydělat až 100 000 Kč, v Brně 90 000 Kč, v Plzni či Ústí nad Labem 80 000 Kč a v Olomouci dokonce jen 60 000 Kč. Podobné rozdíly lze nalézt téměř u všech pozic,“ popisuje Martin Ježek ze společnosti Grafton Recruitment.

Stále více se o zaměstnance perou firmy v oblasti průmyslové výroby. Mezi »úzkoprofilové zboží« patří konstruktéři, technologové a výrobní inženýři, chybí nástrojáři, a dokonce i obyčejní skladníci, kteří umí ovládat vysokozdvižné vozíky.

Ale i přesto si firmy zaměstnance hýčkají někde víc než jinde. Například CNC operátor si ve Středočeském kraji odnese mzdu 40 000 Kč, v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina 35 000 Kč a v Olomouckém kraji 30 000 Kč. Nejméně si pracovník na této pozici vydělá v kraji Moravskoslezském (25 000 Kč) a ve Zlínském (23 000 Kč).

VIDEO: Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy?

Video  Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy? Odpovídá Martin Ježek z personální agentury Grafton.  - Arsen Lazarevič/E15
Video se připravuje ...

S personální krizí se už nějaký ten rok potýká zdravotnictví. Nedostatkovým zbožím jsou zdravotní sestry a chybí i lékaři všech odborností. Nejen privátní zařízení, ale i státní nemocnice jsou nuceny navyšovat mzdy, aby si udržely kvalifikované zaměstnance.

Jenže platy zdravotnického personálu pořád nejsou žádná velká sláva. Zdravotní sestry tak berou méně než třeba CNC operátoři. V závislosti na regionu si sestry vydělají 16 000–35 000 Kč měsíčně, CNC operátoři 23 000–40 000 Kč! A takový plat osobní asistentky v Praze začíná na částce, kde plat zdravotní sestry končí.

Dobrou zprávu pak má průzkum pro všechny, ať už práci hledají, nebo mají pocit, že je šéf neoceňuje. Velmi nízká nezaměstnanost nutí zaměstnavatele nejen přehodnocovat nabídku nejrůznějších benefitů, ale také navyšovat mzdy! A má být ještě lépe. Zatímco loni v průměru vrostly mzdy o 4,3 % (v roce 2015 to byla 3,4 % a v roce 2014 jen 2,4 %), letos by měly »povyskočit« o 5 %!

Další skvělou zprávu má průzkum pro věrné zaměstnance. Firmy by si jich totiž měly konečně začít pořádně vážit. „Volných uchazečů o práci je minimum, počet nabízených pozic oproti tomu silně roste a růst bude i v roce 2017. Zaměstnavatelé tedy vedle zvyšování mezd a benefitů musejí přemýšlet i o způsobech, jak své zaměstnance motivovat a prohlubovat jejich loajalitu,“ říká Ježek. Podle něj tak firmy sázejí např. na příjemné pracovní prostředí, sportovní a společenské vyžití a skloubení pracovního a soukromého života.

Lidi nejsou!

Tak by se dala stručně shrnout situace na trhu práce. „Lidé chybí ve všech oborech. Firmy musí reagovat na nedostatek pracovníků, který je napříč celou Českou republikou,“ popisuje situaci Martin Ježek. Aby našli vhodné zaměstnance, musí šéfové slevovat ze svých nároků a vycházet vstříc zaměstnancům, nad kterými by před pár leda tak ohrnuli nos.

„Šanci mají i dříve znevýhodnění uchazeči,“ vysvětluje Ježek. Slušně placenou práci by tak měli bez problémů najít hendikepovaní, rodiče s malými dětmi, lidé v předdůchodovém věku i dlouhodobě nezaměstnaní.

Nejste spokojení se svým platem? Možná jen nedostáváte od šéfa všechno, nač máte nárok! Co vám šéf musí zaplatit a jak by šel váš plat ještě »vytunit«, čtěte už v pondělí ve Velkém průvodci zákoníkem práce.

Velký průvodce zákoníkem práce. Velký průvodce zákoníkem práce. | Blesk

Podrobnou tabulku platů v jednotlivých krajích najdete v galerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi