Sotva mu bylo rozumět, jak chroptěl... „Toho jsem se tak obával...“ dodal. Všechno vypadalo nejdřív nevinně. Jirka ztratil hlas. Lékaři se domnívali, že jde o virózu, a nasadili mu antibiotika.

Ta nepomohla, stejně neúčinné byly i obstřiky hlasivek. Podrobná vyšetření v ÚVN na Klinice otorhinolaryngologie (ORL) nakonec zjistila, že Jiří má na jedné hlasivce polyp (výrůstek). „Musím s tím okamžitě na operaci a děsím se výsledků histologie,“ řekl tehdy Pomeje Blesku.

VIDEO: Jiří Pomeje s manželkou Andreou nedávno přestáli krizi manželství. Jak o ní promluvili?

Video
Video se připravuje ...

Andrea a Jiří Pomeje: Manželská krize skončila zásadním rozhodnutím! Konec plánů na druhé dítě! David Turek, Jan Jedlička

V průběhu operace lékaři pod polypem uviděli nádor. Histologické výsledky se lékařům dostaly do rukou už za týden a Jiřího obavy se potvrdily. Zatím čeká na výsledky dalších vyšetření, která mají objasnit, jak moc je rakovina rozšířená a zda je potřeba nádor ozařovat, nebo ho vyříznout a nasadit herci chemoterapii.

Nemoc kuřáků a opilců

Rakovina hrtanu se vyskytuje nejvíc u mužů ve věku nad 40 let. Jde o zhoubné nádory z výstelky (epitelu) hrtanu. Není-li karcinom zachycen v počátečním stadiu, pak roste a proniká do okolí, výrazně poškozuje chrupavky hrtanu a metastazuje do lymfatických uzlin. Vzdálené metastázy nebývají časté, ale pokud vzniknou, pak obvykle v plicích.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Pomeje: Dluhy mě přivedly k psychiatrovi, uvažoval o sebevraždě a průšvih s Bartošovou! Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová,Jan Jedlička

Příznaky:

  • Přetrvávající chrapot
  • Pocit cizího tělesa v krku
  • Bolesti v oblasti krku
  • Polykací obtíže
  • Dušnost
  • Zduření krku

Rakovina hrtanu
Autor: Zdroj: symptomy.cz

Způsob léčby

Léčba je buď chirurgická, nebo radioterapie či chemoterapie. Po operační léčbě často dochází ke ztrátě hlasu. Právě z tohoto důvodu se někdy dává přednost ozařování či chemoterapii. V některých případech tyto postupy mají srovnatelnou účinnost s chirurgickým výkonem.

Kdo je ohrožen?

  • kuřáci
  • konzumenti alkoholu ve velkém množství
  • uživatelé marihuany
  • truhláři a všichni, kteří vdechují dřevěný prach

Prevence

Nekouřit a nepožívat koncentrovaný (tvrdý) alkohol! Důležité je včas vyhledat lékaře. Každý chrapot, který trvá déle než tři týdny, je indikací k laryngoskopickému vyšetření!

Pětileté přežití nemocných
Autor: archiv Blesku

Stadium I a II onemocnění definuje relativně malý nádor bez postižení uzlin. Stadium III a IV představuje velký nádor, který se šíří do okolí a oblastních lymfatických uzlin.

VÍCE INFORMACÍ O RAKOVINĚ HRTANU ČTĚTE ZDE >>>

Fotogalerie
101 fotografií