Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smrtící plyn v Idlibu pocházel z vybuchlých skladů rebelů, tvrdí Rusko

Autor: ČTK, ula - 
5. dubna 2017
06:52

Plyn, který v úterý zasáhl povstalci ovládané město v syrské provincii Idlib, pocházel údajně z detonace chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany. Spojené státy, Británie a Francie předložily v úterý návrh rezoluce OSN, která odsuzuje údajné nasazení chemických zbraní v Sýrii.

Mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov dnes časně zrána sdělil, že Rusko v úterý zaregistrovalo vládní letecký útok na povstalecký sklad munice a továrnu na výrobu zbraní poblíž města Chán Šajchún jižně od města Idlib.

Mluvčí řekl, že chemické zbraně vyrobené v této továrně byly použity v Iráku. Konašenkov dodal, že podobný typ chemických zbraní rebelové dříve použili také v syrském městě Halab (Aleppo). Zde prý způsobily podobné následky, jaké se daly pozorovat v Chán Šajchúnu. Rusko má z Halabu vzorky a předá je mezinárodním kontrolním orgánům.

Plyn zabil i děti:

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

100 obětí a 400 zraněných

Ruské prohlášení přichází po mezinárodním zděšení nad úterním údajným útokem chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Ten si vyžádal nejméně 100 obětí a 400 raněných. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takový útok popírají.

V reakci na útok dnes mimořádně zasedne Rada bezpečnosti OSN. Projedná rezoluci, která nasazení chemických zbraní odsuzuje.

anka ( 5. dubna 2017 13:05 )

ja jen doufam, ze se casem ukaze, kdo je zodpovedny za tyto zverstva....zatim zase vsechno ukazuje na Rusaky, kteri se snazi udrzet Asada u moci....

gabreta ( 5. dubna 2017 11:13 )

Smutný je, že je dost blbů, kterým taková logika nedojde. Stejně jako jim nedošla po sestřelení letadla nad Ukrajinou. Co by to Rusákům přineslo, kromě problémů, nad tím nikdo neuvažoval! Že je Amíků rypák nacpanej všude a Sorosovo zmetci, to ví Rusák moc dobře na to, aby si dal majzla!!

Zmrde ( 5. dubna 2017 08:57 )

Tato muslimská lůza ať to bylo jakkoliv se musi likvidovat od mimina po starochy NEKOMPROMISNĚ a bez smilovani!

Pink ( 5. dubna 2017 07:45 )

Kdo rebely vyzbrojoval všichni víme,že Obamo.

makmark ( 5. dubna 2017 07:31 )

 nejdyl nas opet budou vodit za nos Hospodářské noviny.... A ze Bakala dostal k uhrade pohledavku 24 miliard za OKD,to tezko tam dohledat...

Zobrazit celou diskusi