Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman udělil sedmou milost. Propustí vězně s rakovinou

Autor: deb - 
4. dubna 2017
19:13

Prezident Miloš Zeman dnes omilostnil muže nemocného rakovinou, který byl odsouzen za majetkové zločiny a nedovolené ozbrojování. Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Je to sedmá milost, kterou Zeman udělil od svého nástupu do funkce. Většinu milostí zdůvodnil právě vážným zdravotním stavem odsouzených a jednu milost udělil na základě žádosti papeže mladé ženě, která se ve vězení starala o malé dítě.

Miloš Zeman se v úterý rozhodl vyhovět jednomu žadateli o milost. Přihlédl prý k velmi závažnému onkologickému onemocnění omilostněného.

Ten nyní podstupuje bezodkladnou, specializovanou a náročnou léčbu. Prezident mu prominul zbytek trestu odnětí svobody, který měl uložený za majetkovou trestnou činnost a nedovolené ozbrojování.

Zeman vzal prý v úvahu jeho dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav.

Podnět k posouzení žádosti o milost byl prezidentovi předložen ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). 

Už před prezidentskými volbami v roce 2013 se Zeman zavázal, že nebude udělovat milosti, s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl v listopadu 2013 na ministerstvo spravedlnosti.

Loni v prosinci omilostnil prezident také muže s onkologickým onemocněním, který byl odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Ovčáček tehdy sdělil, že milost Zeman udělil přesto, že odsouzený je „značným recidivistou“.

Zeman promluvil v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech o strastech jeho funkce:

Zmrde ( 4. dubna 2017 21:51 )

Jdu blejt, kdo jde taky?

prezny ( 4. dubna 2017 20:57 )

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/186254-kalousek-se-nevybirave-pustil-do-zemana-je-to-uchylny-st arec-tvrdi-a-pak-se-ozval-hrad/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa