Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pospíšil na Hrad? Lidé podepisují petici za jeho kandidaturu, sám ji nepotvrdil

Autor: Jakub Veinlich - 
4. dubna 2017
19:10

Špalír kandidátů toužících po křesle na Pražském hradě se prodlužuje. Potenciálních prezidentů přibývá – do voleb přitom zbývá ještě zhruba 9 měsíců. Někteří už dokonce sbírají i podpisy pod nominační petici. A to její vzor ještě ani nevyšel ve Sbírce zákonů. Autogramy potenciálních voličů už má i petice europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09). Sbírá je iniciativa Kroměřížská výzva – a to i přesto, že Pospíšil s kandidaturou stále váhá. 

„Jsme skupina lidí, která má starost o to, jak se vyvíjí naše země.“ Přesně tak se přestavuje Kroměřížská výzva, která má ambici najít nejvhodnějšího kandidáta na post prezidenta České republiky.

„Jsou dva směry, které teď rozvíjíme,“ řekl Blesk.cz Michal Majzner, jeden z koordinátorů Kroměřížské výzvy, s tím, že jedním ze směrů jsou debaty kandidátů s novináři a občany. Postupně mají projet celou republiku. V Českých Budějovicích tak debatovali na konci března tři možní vyzyvatelé současného prezidenta Miloše Zemana.

Vědecký pracovník Marek Hilšer, sociolog Pavel Fischer a europoslanec Jiří Pospíšil. „Ten druhý směr je pro nás sběr 50 tisíc podpisů pod petice pro kandidáty, kteří s tím dali souhlas,“ dodal další úkol Kroměřížské výzvy Majzner.

Dobrovolníci – zatím hlavně v Praze – sbírají podpisy každou středu především u metra I. P. Pavlova.

Parafy s rodnými čísly, adresou trvalého bydliště, ale hlavně číslem dokladu totožnosti přibývají i pod petici, která má nominovat Jiřího Pospíšila. On sám přitom žádnou kandidaturu ještě neoznámil. I když o ní dlouho mluví. „Platí, co jsem řekl, zvažuji kandidaturu. Rozhodnutí učiním v průběhu tohoto jara,“ řekl Pospíšil, kdysi jeden z nejoblíbenějších politiků, v únoru v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že si chce své šance nejdříve otestovat přímo mezi lidmi v rámci zmiňované road show po České republice.

Jako první se o kandidaturu na prezidenta přihlásil textař Michal Horáček. Podívejte se jak:  

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

„Sbíráme podpisy i pro pana Pospíšila,“ potvrdil koordinátor sbírání podpisů Tomáš Peszynksi. Podpisy prý přibývají po desítkách.

Pospíšil údajně přijal tuto iniciativu Kroměřížské výzvy s podmínkou, že budou podepisující o jeho váhání skutečně vědět. „Vím o tom. Oni mi to nabídli a já jsem jim ale férově řekl, že nejsem rozhodnutý, jestli budu kandidovat. To rozhodnutí učiním někdy v květnu nebo v červnu. Na konci té šňůry. Aby to i s tímto odkazem, pakliže i přesto chtějí ty podpisy sbírat, občanům říkali,“ dodal europoslanec, který už v únoru naznačil, že už vyjednává o případné podpoře s některými možnými sponzory jeho kampaně.

Miloš Zeman ohlásil svou druhou kandidaturu letos v březnu. Nejdříve ale neoficiálně na Pražském hradě: 

Video  Zeman vyslovil nahlas: „Výstřel z děla, budu kandidovat znovu“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zbytečné podpisy pro Koláře

Dobrovolníci už také sbírali podpisy pro bývalého diplomata a velvyslance Petra Koláře. Jenže ten náhle svou touhu kandidovat odvolal. „Takže jsme toto sbírání museli zastavit. A tyto podpisy jsou nepoužitelné a zbytečné. Lidé ale často podepíší předložené archy všech potenciálních kandidátů. Někteří ale chodí cíleně s podpisem pro jednoho z nich,“ popsal zájem lidí Tomáš Peszynski.

Kandidaturu přitom oznámili i textař Michal Horáček a nejnověji také bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Právě oni mají podle průzkumů největší šance postoupit s Milošem Zemanem v případné volbě do druhého kola. A Kroměřížská výzva stojí o jejich zapojení do road show po českých městech. Příští zastávka je v plánu 24. dubna v Písku.

Jako poslední oznámil zájem o Hrad Jiří Drahoš, podívejte se, jak nenápadně a nečekaně:

Video  Nový kandidát na Hrad: Akademik Drahoš chce být prezidentem.  - Twitter Jiřího Drahoše
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
Jardah775 ( 19. července 2017 12:47 )

Pan Pospíšil určitě sežene 50 tisíc podpisů potřebných na kandidaturu, ale na vítězství ve volbě prezidenta potřebný počet buzerantů nesežene!!!

volte_pehn ( 5. dubna 2017 20:40 )

Předvolební spot podporující Milana Kohouta: http:// 1 u r l .cz/ut3ww

jote ( 5. dubna 2017 20:34 )

Pane Pospíšil a co tam budete dělat, jako ministr jste proti lumpům nedělal nic, až budete na Hradě tak je budete podporovat, kam dala Meda Mládková oči, nechápu

volte_pehn ( 5. dubna 2017 20:29 )

Jirka Wolf prý jednou viděl Havla, jak se válel ožralej na zemi a líbal se se Sašou Vondrou. Kolega v práci slyšel od jednoho starého komouše, že Vondra byl na Hrádečku pečený vařený...

volte_pehn ( 5. dubna 2017 20:21 )

Předvolební spot podporující Milana Kohouta: www---***---cz/ut3ww

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa