Řidiči teď mají oči opravdu všude

Včasné varování před případnou srážkou a automatické spuštění nouzového brzdění, které minimalizuje následky nehody v případě, že není možné se kolizi vyhnout, má na starosti systém nouzového brzdění Front Assist. Systém je nově vybaven prediktivní ochranou chodců, která při rychlostech od 10 do 60 km/h účinně zabraňuje srážce. Bezpečné změně jízdních pruhů napomáhá kontrola mrtvého úhlu, neboli Blind Spot Detect. Pomocí LED symbolu umístěného přímo ve zpětném zrcátku upozorní řidiče na vozidla v mrtvém úhlu. Systém je aktivní od 10 km/h až do maximální rychlosti vozu. Funkce monitorování prostoru za vozidlem Rear Traffic Alert varuje řidiče pomocí akustického signálu na blížící se vozidla při vycouvávání z příčně umístěného parkovacího místa. Kritická strana, z níž se blíží jiný vůz, se zobrazuje na displeji infotainmentu a v případě potřeby jsou automaticky aktivovány brzdy.

Vpředu si užijete ještě větší pocit bezpečí

Asistent jízdních pruhů neboli Lane Assist dokáže pro změnu rozpoznat nezáměrné opuštění jízdního pruhu, na což upozorní vizuální zprávou v přístrojovém panelu a korektivním pohybem volantu. Systém je aktivní v rychlostech nad 65 km/h. Nová OCTAVIA může být vybavena také systémem proaktivní ochrany cestujících na předních sedadlech. Crew Protect Assist sleduje chování vozu, a pokud ho vyhodnotí jako potenciálně rizikové, začne připravovat prostor řidiče a spolujezdce na blížící se kolizi, například přitažením předních bezpečnostních pásů, aby co nejvíce minimalizoval následky případné nehody. Driver Alert se stará o to, aby riziko krizové situace způsobené únavou řidiče bylo co nejmenší. Děje se tak na základě informací o pohybech volantu, které do řídicí jednotky vysílá elektromechanický posilovač řízení. Ty systém porovnává s předdefinovanými charakteristikami chování unaveného řidiče, a pokud některou z nich zaznamená, upozorní řidiče na nutnost odpočinku.

S asistencí zvládnete každou situaci

Dokonalý přehled o dění na trase řidiči přináší systém rozpoznávání dopravního značení Travel Assist, který pomocí kamery umístěné ve vnitřním zpětném zrcátku sleduje a vyhodnocuje dopravní značení na aktuálním úseku silnice. O všem pak řidiče informuje pomocí piktogramů zobrazených na multifunkčním displeji anebo displeji navigace. Dokonale couvat s přívěsem pomáhá Trailer Assist. Systém se ovládá spínačem pro ovládání zpětných zrcátek, pomocí kterého řidič zadá úhel, v němž chce se soupravou couvat. Následně stačí už jen opatrně přidávat plyn a systém automaticky natočí volant do vhodné polohy.

Fotogalerie
7 fotografií

Advertisement