Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Navštivte Brusel, srdce Evropy! 5 tipů na zajímavá místa, která nesmíte minout

/
  • Navštivte Brusel!
    8. dubna 2017 ● 12:23

    Belgie je zemí, která má našinci hodně co nabídnout. Ať už jste milovníky čokolády, hranolků či piva, v Belgii si přijdete na své. Za srdce země i celé Evropy je považován Brusel. Jakých pět míst při návštěvě hlavního města nesmíte minout?

  • 1.

    Čůrající chlapeček Manneken-Pis

    „Nejslavnější z Bruselanů. Tak se přezdívá symbolu belgického hlavního města, čurajícímu chlapečkovi Manneken-Pis. Pouhých 53 centimetrů vysoká soška na rohu uliček Chene a Etuve v centru starého Bruselu přitahuje denně davy turistů a prodává se jako suvenýr ve všech podobách a vyhotoveních, včetně čokoládového v „životní“ velikosti.

    Dílo sochaře Jeroma Duquesnoye z roku 1619 má za sebou pohnutý osud – sedmkrát bylo ukradeno, pokaždé k velké nelibosti obyvatel okolních domů, pro něž byl jeho pramínek přes 200 let jediným zdrojem pitné vody. 

    Když ho unesli v 18. století granátníci francouzského krále Ludvíka XV., nechal mu tento na znamení lítosti ušít luxusní obleček a vyznamenal ho řádem svatého Ludvíka. Oblékat a zdobit Manneken-Pise se pak stalo prestižní záležitostí, do níž se zapojili státníci i filmové hvězdy. Dnes má Manneken-Pis garderobu čítající několik set kostýmů.

    Manneken-Pis, slavná bruselská socha
    Autor: wikimedia.org

  • 2.

    Atomium

    Atomium je bezpochyby jedna z nejpřitažlivějších atrakcí Bruselu. Atomium, vyhledávané hojně turisty z celého světa, na okraji belgické metropole vyrostlo u příležitosti světové výstavy Expo, která se v Bruselu konala v roce 1958. Jde o zhruba 110 metrů vysoký model atomu železa, který je proti skutečnému atomu zvětšený na velikost o 165 miliard větší.

    Atomium je přístupné každý den od 10 do 18 hodin. Dospělí za vstup zaplatí 12 eur, děti polovinu. Uvnitř najdete výstavy i stálou expozici věnovanou stavbě této památky. Navíc pokud budete mít štěstí, pak z vyhlídky uvidíte až na okraj Belgie.

    Atomium v Bruselu
    Autor: archiv

  • 3.

    Mini-Europe

    Hned vedle Atomia naleznete známý zábavní park Mini-Europe. Park miniatur obsahuje zmenšeniny známých evropských staveb v poměru 1:25, jako jsou třeba londýnský Big Ben či pařížská Eiffelova věž. Česko je zastoupeno zmenšeninou Staroměstské radnice a orloje a Slovensko replikou secesního Modrého kostelíka z Bratislavy. Ročně sem zavítá kolem 300.000 turistů.

    Mini-Europe v Bruselu
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Náměstí Grand-Place (Grote Markt)

    Bruselské náměstí Grand-Place (či Grote Markt) je historickým srdcem města. Jeho dominantou je gotická radnice Hôtel de Ville z 15. století s 96 metrů vysokou věží, ve které je umístěna socha svatého Michaela, patrona Bruselu. Náměstí je tak překrásné a unikátní, že bylo v roce 1998 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Co dva roky se tu v srpnu pořádají květinové slavnosti „Tapis de Fleurs“, při kterých se na náměstí rozprostře květinový koberec.

  • 5.

    Evropský parlament

    Chcete se seznámit s činností Evropské unie? Pak navštivte komplex Evropského parlamentu v Bruselu, konkrétně jeho návštěvnické středisko Parlamentarium. Evropské Parlamentarium je druhým největším parlamentním návštěvnickým střediskem na světě po Kapitolu ve Spojených státech a funguje ve všech 24 oficiálních jazycích Evropské unie.

    Parlamentarium se rozkládá na 5400 metrech čtverečních a je rozděleno na několik částí. Návštěvníci mají příležitost projít interaktivní výstavou historie evropské integrace od meziválečných dob po současnost. Díky aktivitám a filmům se návštěvníci seznámí s tím, jak parlament funguje a co dělá pro občany EU. Vstup je zdarma.

    Parlamentarium v Bruselu
    Autor: Shutterstock
    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

prycsnima:  Nechci vidět čmoudy.Takže si stčte brusél do pí či.A všechny ostatní začmouděná města na "západě". Radši pojedu do Turovky v jižních Čechách.

(11. 04. 2017 09:17)

boroboro:  Zapomněli dodat, že to je už úplně všechno, co je v Bruselu k vidění. Neobyčejně nudné město, na které stačí maximálně dva dny (jeden centrum a druhý Atomium a malá Evropa, která je vedle).

(08. 04. 2017 15:42)

malejavelkej: No jistě, tam je tak úžasně bezpečno, že ani loni neproběhla tradiční akce pořádaná Českým centrem ( a to měl být 10.ročník!). A letos zřejmě nebude taky. Jestli vůbec někdy.

(08. 04. 2017 13:52)

agfor: Hlavně si tam najděte islámského blba těsně před odpalem a do Českého blbákova se vrátíte po kouskách.

(08. 04. 2017 12:42)

Nezadat: Belgie je zemí, která má našinci hodně co nabídnout.To je svátá pravda,buziky a blby(ky) v Bruselským evropským parlamentu a bombové útoky.Děkuji,to radši si odřeknu.nejsem fajšmekr.

(08. 04. 2017 12:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy