Centrum, Skandinávie, Drogy nebo Čistota. To jsou jen některé ze speciálních akcí, kterých se za poslední rok účastnilo asi 1500 policistů. Často se jim podaří zajímavé úlovky. Například při akci Skandinávie jen během jediného dne skončilo na policii deset nezletilých, kteří se opíjeli v barech.

Mladiství mají mnohdy problémy se dostat do klubů, tak zvolí místa někde na veřejnosti. Podle kamerových záznamů ale o nich policisté ví často do několika minut a zasáhnou. Jedna z partiček ani ne patnáctiletých dětí například popíjela alkohol přímo na Václavském náměstí před jedním z podniků rychlého občerstvení.

Takto řádil v centru zdrogovaný a opilý muž:

Drogová scéna

Mnohem více se ale snaží dostat kriminalisté z ulic drogy. Takových případů řešili jen v centru během posledního roku 275. Mimo to rozprášili i několik gangů. Jeden z nich například dodával drogy do klubů a schovával je v sáčcích od dětské výživy.

Zajímavý byl také případ, kdy policisté zadrželi několik dealerů drog, kteří si schovávali „zboží“ přímo pod květináči u pomníku mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Díky policejnímu psovi, který omamné látky našel, skončili po pár minutách v poutech.

Zdrogovaná žena dokonce vylezla i na sochu svatého Václava:

Video
Video se připravuje ...

Mladá žena vylezla v centru Prahy na sochu sv. Václava. Policisty lákala nahoru. MP Praha

Klidné víkendy

Téměř každý pátek a sobotu teď probíhá v centru akce s názvem „Čistota“. Kriminalisté se v součinnosti s městskou policií, ale i například celníky, snaží udělat přímo z Václavského náměstí zónu s nulovou tolerancí.

Důvod je jednoduchý: dostat z ulic drogově závislé, dealery, prostitutky nebo takzvané naháněče, kteří porušují vyhlášky. „Chceme z Václaváku udělat opět místo, kde se lidé nebudou bát,“ řekl už dříve pro Blesk.cz vedoucí 8. oddělení policie Pavel Just.

Některé akce bývají zaměřené na kapsáře, kterých ale podle policie v posledních letech ubývá. Možná však proto, že takové přestupky přestali okradení lidé hlásit s tím, že objasněnost je vždy malá.

Při jedné z kontrol začátkem tohoto roku zkontrolovali policisté 40 lidí, avšak pouze pět z nich se dopustilo přestupku.

Celkem tak za minulý rok policisté odhalili při těchto speciálních činnostech 48 hledaných osob a řešili 77 trestných činů. Dohromady vybrali na pokutách jen za posledních 12 měsíců asi 1,6 milionu korun.

V průměru za loňský rok se akce konaly dvakrát v týdnu a ani letos tomu prý nemá být jinak. Jen za první dva měsíce bylo podobných zátahů patnáct.

Podívejte se na fotky z některých akcí:

Fotogalerie
61 fotografií