Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Bruselu chtějí jednotné mýto pro celou EU. Jste pro?

Autor: mav, TV JOJ - 
3. dubna 2017
13:44

Řidiči, kteří budou cestovat po Evropských zemích, by už nemuseli kupovat dálniční známky. V plánu je jednotný systém zpoplatnění dálnic pro celou Evropskou unii. Představila ho eurokomisařka pro dopravu.

Cesta na dlouhé trasy po Evropě by mohla být pro řidiče jednodušší. Dohoda, podle níž se zavede společné mýtné v Unii, by mohla platit od roku 2019. Jednotný mýtný systém by platil stejně pro osobní i nákladní auta. Dálnice ve státech Evropské unie jsou nyní zpoplatněny formou mýtného nebo dálničních známek. Každá ze zemí Unie má odlišný systém, někde třeba platit mýtné, jinde si musíte zakoupit papírovou či elektronickou dálniční známku. Po novém by měli řidiči platit podle počtu ujetých kilometrů na dálnicích. Částku může ovlivnit i emisní třída, kterou vozidlo splňuje.

Anketa
Líbilo by se vám stejné mýtné v celé EU?
89 hlasů
79 hlasů

fotrpjotr ( 3. dubna 2017 15:01 )

V první řadě je třeba srovnat platy a ceny zboží.

dalnobojcik ( 3. dubna 2017 14:52 )

Ano jednotne zrusit vsechna myta v EU.staty I tak maji ze spotrebni dane tolik penez ze i silnice a dalnice se z toho daji zaplatit.Ale maji porad malo tak vymysli porad neco.Lidi vzdyt nakonec to zaplatime my vsichni.Ne jen ten co jede.I chleba i mliko cokoliv a platite to vy.Ne dopravce.On ma ze zakona narizeno Vam to nauctovat.

agfor ( 3. dubna 2017 14:28 )

Když už nařizují kolik za co zaplatit, měli by taky nařídit stejné platy (nejen těm, kdo tam pracují).

leziciaspici ( 3. dubna 2017 14:21 )

Konečně po dlouhé době rozumný napad od EU,bude to paráda,do Chorvatska přes Slovinsko za par korun,Kouknout se do Vidně nebo Bratislavu a to po dalnici

Zobrazit celou diskusi