V kulturním centru Zahrada se koncem března uskutečnila závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů. Žáci představili výsledky svých prací vyprávějící o osudech lidí, kteří žijí v jejich okolí. Děti tak natočily reportáže a sestavily celý jejich životopis.

Projektu se zúčastnilo celkem devět týmů z pěti škol – ZŠ Donovalská, ZŠ Mendelova, ZŠ Květnového vítězství, Střední školy a Gymnázia EDUCAnet a Scio školy. „Na 3. místě se po hodnocení poroty umístily žákyně ze ZŠ Mendelova, které natočily video o Zdeňce Králové. Ta jako čtyřletá zažila masakr v tehdejší Úsobské ulici, kde nacisté na konci 2. světové války zavraždili několik českých rodin,“ vysvětlili iniciátoři projektu.

Proto se ulice nyní jmenuje Obětem 6. května. Druhé místo obsadili studenti Gymnázia EDUCAnet s příběhem Tomáše Ctibora, který byl jedním z vůdců studentské stávky v listopadu roku 1989.

Na prvním místě pak skončil tým ze ZŠ Květnového vítězství, který natáčel o paní Ludmile Tůmové. Té zemřel tatínek při Pražském povstání, později se pak její rodina dostala i do konfliktu s komunisty. Ceny vítězům předal zástupce starosty Petr Lukeš.

Podívejte se na její příběh:

Všechna videa a příběhy jednotlivých pamětníků najdete na webu www.pribehynasichsousedu.cz.

Podívejte se, jak vypadalo předávání cen v Praze 11:

Fotogalerie
6 fotografií