Severní Sentinel má rozlohu přibližně 60 kilometrů čtverečních, tedy ne o moc víc než Manhattan. Jenže zatímco v New Yorku stejnou plochu obývá přes 1,5 milionu lidí, na ostrově v Indickém oceánu jich najdete jen asi 40 až 500. Přesný počet nikdo neví, protože tamní domorodci nemají o kontakt s cizinci vůbec zájem.

V roce 1974 se na ostrov vydali dokumentaristé a antropologové, ale i přesto, že se snažili kmen uplatit dárečky, jako třeba noži, zrcadly, hrnci, kbelíky a cukrovinkami, byli nemilosrdně zahnáni na útěk. Režisér dokonce skončil s šípem zabodnutým ve stehně. O sedm let později pak u ostrova na útesu ztroskotala nákladní loď z Hongkongu a námořníci se pořádně zapotili, než pro ně přiletěla helikoptéra. V roce 2006 tu byli zabiti dva nelegální rybáři, kteří u ostrova zkoušeli své štěstí. Domorodci stříleli šípy i po helikoptéře, která přijela vyzvednout jejich těla. Kvůli těmto incidentům je ostrov označován za nejnepřátelštější místo planety.

Indická vláda pokusy o kontaktování domorodců už vzdala a kolem ostrova vytyčila nárazníkovou zónu o délce tři míle. Přístup na ostrov je zakázán. Když se tudy v roce 2004 prohnala ničivá tsunami, vláda chtěla domorodcům poslat potravinovou pomoc. Válečníci s luky a šípy ale vrtulníku zuřivě naznačovali, aby odletěl. Kmen se před tsunami patrně ukryl na vyvýšených místech.

O Sentinelcích se toho tak dodnes moc nevíme. Živí se nejspíš převážně rybolovem a pěstováním rostlin. Ke komunikaci používají vlastní jazyk, který není nijak podobný těm používaným na okolních ostrovech. Jejich kořeny sahají až do doby kamenné a za 60 tisíc let se v jejich způsobu života patrně moc nezměnilo.

Na snímky idylického ráje v Indickém oceáně a vzácné fotky jeho obyvatel se můžete podívat v galerii pod článkem.

Fotogalerie
15 fotografií