Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Portrét Mao Ce-tunga od Warhola našel kupce za téměř 280 milionů

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK - 
2. dubna 2017
19:25

Portrét někdejšího čínského vůdce Mao Ce-tunga od amerického malíře se slovenskými kořeny Andy Warhola se v neděli na dražbě v Hongkongu prodal za 11 milionů dolarů (279,2 milionu Kč). To je méně, než se očekávalo. Novým majitelem se stal nejmenovaný asijský sběratel, uvedl zpravodajský server BBC News.

Warhol, jeden z nejvýraznějších představitelů pop-artu, vytvořil sérii Maových portrétů na základě fotografie otištěné v Maově Rudé knížce. Tato sbírka politických myšlenek Mao Ce-tunga byla symbolem čínského komunismu a během Maova režimu bylo de facto povinností každého občana Číny tuto knížku vlastnit a nosit při sobě. Vydána jich byla více než miliarda.

Warhol zahájil práci na Maových portrétech v roce 1972 a nakonec vytvořil téměř 200 verzí. Společně s obdobnou sérií portrétů herečky Marilyn Monroeové a s obrazy plechovek Campbellovy polévky se Maovy portréty řadí k nejslavnějším Warholovým dílům. Očekávalo se, že obraz by se mohl prodat až za 15 milionů dolarů.

Pro Čínu jde o citlivé téma

Warholovy portréty Mao Ce-tunga zůstávají do dneška v Číně citlivým tématem. Když se v roce 2013 konala rozsáhlá Warholova výstava v Číně, Maovy podobizny na ní nebyly. Čínská média tehdy uvedla, že není zřejmé, zda tyto pestrobarevné obrazy jsou výrazem respektu k Maovi, nebo vyjadřují pohrdání.

Obraz prodaný v aukci v hongkongské pobočce aukční síně Sotheby's koupil jeho předchozí vlastník v Londýně v roce 2014 za 7,6 milionu liber (242 milionů korun). Jeho jméno také nebylo zveřejněno.

Podívejte se na výstavu Andyho Warhola v Praze:

Video  Výstava Andy Warhola v Praze se rozšířila o rodinné dokumenty.  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi