Narodila se den před Štědrým dnem roku 1951. S rodiči a o rok mladším bráchou Lubomírem bydleli ve dvou pronajatých místnostech na statku v Pohořelicích, což je malé městečko na břehu řeky Jihlavy, asi 25 kilometrů od Brna.

Když začala chodit do školy, přestěhovala se rodina do Ostravy. Táta šel za lepším výdělkem a dostal také na novém sídlišti v Ostravě - Porubě byt. Fáral na šachtě, stal se z něho hornický předák. S patřičně vysokým platem i s chlastem, co k tomu patřil.

„Táta maminku svými potulkami po hospodách dost trápil a navíc nechtěl, aby šla do práce. Doma byly scény jak z italského filmu a po dvou letech následoval rozvod. Když od nás táta odešel, tak jsme to pocítili nejen psychicky, ale i finančně. Mamka zůstala sama se dvěma dětmi a s příjmem prodavačky obuvi – alimenty toho moc nespravily. A tak jsme žili dost skromně,“ vzpomínala zpěvačka v autobiografické knize autorky Karin Stružkové.

Dětské sny

Věra strašně ráda četla červenou knihovnu z první republiky, kterou měla babička v Pohořelicích na půdě. A tak si četla o prosté dívce Madle, která pocházela z malé vísky Ptačice a okouzlila Evropu svým zpěvem. A snila si na půdě mezi pavučinami svůj sen, jak malá skromná dívenka z Pohořelic také okouzlí Evropu svým zpěvem.

Už tenkrát totiž moc ráda zpívala. Jako dítě šest let chodila do houslí do lidové školy umění, ale jejím snem byla kytara. Dostala ji na Vánoce, když jí bylo 12. Obyčejnou »španělku « za 140 korun, ale pro ni to byl úplný zázrak. Prostě jen seděla jako v transu, mačkala struny a snažila se z kytary vyloudit nějaký tón. Záhy začala skládat svoje první písničky. A toužila se stát zpěvačkou.

Když chodila do deváté třídy, začala vystupovat s učňovskou hornickou kapelou. Máma byla proti, i nějaká ta facka padla, ale to Věru nemohlo zastavit. A vzdorovitě mámě opakovala: „A budu zpěvačka a budu!“

„Když jsem dokončila základní školu, nevzali mě na gymnázium a máma trvala na tom, že se musím aspoň vyučit. Našla mi učební obor, který byl tehdy úplně nový a jmenoval se „chemička prádelen a čistíren“. Vyučila jsem se, ale z celé chemie znám tak maximálně vzoreček vody,“ vzpomínala zpěvačka.

Než šla do učení, nabídl jí Richard Kovalčík z populární ostravské skupiny Flamingo, zda by s nimi nezpívala. S radostí na nabídku kývla a zpívala s kapelou v Zábřehu na „čajích“, což byly takové nedělní odpolední taneční zábavy pro mládež. Pilo se tam až na čaje skoro všechno…

Fotogalerie: Poslední rozloučení s legendární zpěvačkou…
198 fotografií

Začala vydělávat první honoráře – za pět hodin zpívání horentních 60 korun! S Flamingem začala vystupovat i na prvních koncertech. Pak začala zpívat s Royal Beatem o sobotách a nedělích na různých slavnostech i plesech. Po roce působení s Royal Beatem přešla k ostravské skupině Majestic, která hrála v porubském kulturním domě. Natočila první singly, především pecku Music Box, která se stala neuvěřitelným hitem a o Věře Špinarové se najednou dozvěděla celá republika.

Lásky

V devětašedesátém přišel do skupiny Majestic Ivo Pavlík. Byl to přitažlivý chlap s obrovským charismatem. „Zamilovali jsme se do sebe na plné pecky a už jsme věděli, že bez sebe nemůžeme žít. Odešli jsme z Majestiku a Ivoš založil úplně novou kapelu – Orchestr Ivo Pavlíka. V roce 1971 se rozvedl a o rok později jsme se vzali. 14. prosince 1974 se nám narodil syn Adámek. I s odstupem doby jsem přesvědčená o tom, že narození syna Adama byl ten nejkrásnější moment v mém životě. Poprvé – a na dlouhou a dlouhou dobu naposled – jsem zažívala pocity absolutního štěstí,“ vzpomínala zpěvačka.

VIDEO: Syn Adam Pavlík vzpomíná na maminku.

Video
Video se připravuje ...

Syn Špinarové Adam: Po smrti mámy mám v hlavě guláš... FTV Prima

Půl roku byla se synem doma a pak se vrátila na pódium. „Musela jsem se rozhodnout mezi kariérou a výchovou syna. Určitě jsem se mu nevěnovala tolik, kolik by potřeboval…“ přiznala později Špinarová.

Ivo Pavlík byl sice bezvadný kapelník i táta, ale byl na ženský, jak se říká. Byl přitažlivý, inteligentní, měl charisma, a tak se na něj fanynky jen lepily. „Mě to velice zraňovalo, jednou jsem ho viděla dokonce na vlastní oči v autě s cizí ženskou v jasném a všeříkajícím objetí, a to mě rozhodilo dost velkým způsobem. A tak když jsem se seznámila v roce 1980 na natáčení televizního Silvestra se zpěvákem Vítězslavem Vávrou, byla z toho velikánská láska!“

V květnu 1984 se rozvedla s Pavlíkem a už v červenci měla novou svatbu, s Víťou Vávrou. Bubeník Vávra byl v očích zpěvačky krásný, vysoký, idol všech dívek a mladých žen, zpívající bubeník, který lámal srdce na potkání.

Vávru dnes pronásledují zdravotní problémy. Podívejte se na video!

Video
Video se připravuje ...

Exmanžel Špinarové (+65) Víťa Vávra (63): Další rozvod a neléčitelná nemoc! Zuzana Bubílková, Tomáš Sovinský, Lukáš Červený

„A tak zlomil i to moje. On byl ženatý, já vdaná. Matka byla úplně nepříčetná a vymlouvala mi Vávru, dokonce i můj tichý a milý bráška Luboš, který tenkrát ještě žil, se s Vávrou pohádal a prosil ho, ať mě nechá na pokoji. Jenže pak to všechno dopadlo dvěma rozvody a jednou svatbou. A nic nevadilo, že Vávra měřil 198 a já jen 152 cm… Postupně jsem ale zjistila, že naše manželství je jeden velký omyl,“ přiznala později zpěvačka.

Rozvedli se v roce 2000. O rok později přiznala další lásku, přítele Michala. Byl o 13 let mladší a vztah jim vydržel sedm let. V roce 2015 se pak nechala slyšet, že je single a vyhovuje jí to. Tak už žila v podstatě až do své smrti.

VIDEO: Věra Špinarová si v rozhovoru pro Blesk stěžovla, že nemá chlapa.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Věra Špinarová (†65): Naposledy si Blesku postěžovala, že žije bez lásky... Tereza Kühnelová, Lukáš Červený

Comeback

Nejhorší období zažila zpěvačka bezprostředně po listopadu 1989. Ze zpěváků, kteří za komunistů vystupovali, se najednou staly »normalizační zrůdy«. Místo očekávání, že práce přibude, nebyla vůbec žádná.

„Ještě že jsem měla našetřené nějaké peníze! A zatímco syn Adam chodil na střední školu, já jsem se plácala od ničeho k ničemu. Měla jsem i takové chvíle, kdy jsem neměla peníze téměř vůbec žádné. Měla jsem jen železnou rezervu na nájem, aby nás s Adamem nevyhodili z bytu, vařila jsem si lečo z konzervy. Uvažovala jsem o tom, že bych si našla »normální« práci. Ale jakou? Vždyť umím jen zpívat! Když už hrozilo, že se zblázním, tak jsem se dozvěděla, že skupina Pan Tau z Kopřivnice hledá zpěvačku do baru. Bylo to dost náročné, protože jsme hráli celý měsíc bez jediného dne volna za čtyři tisíce…“ vyprávěla později Věra Špinarová.

Po půl roce naštěstí potkala Petra Šišku, který připravoval se skupinou Petarda nové CD. Začala s nimi jezdit koncerty. Vystupovala také v muzikálech Mrazík a Benzín a mejkap.

„Můj diář se zase pozvolna plnil nabídkami na práci, objevilo se i natáčení v televizi, sem tam nějaký ten koncert, šlo to nahoru…“ uvedla zpěvačka. Její kariéra začala opět nabírat na obrátkách. V posledních letech už zase patřila mezi naše hvězdy, vyprodané koncerty nebyly výjimkou. Její skvělý comeback zastavila bohužel smrt...

VIDEO: Poslední rozloučení s Věrou Špinarovou

Video
Video se připravuje ...

S Věrou Špinarovou se přišly rozloučit tisíce lidí David Turek

VŠE O VĚŘE ŠPINAROVÉ NA BLESK.CZ ČTĚTE ZDE>>

Fotogalerie
169 fotografií