Pokud si myslíte, že jsou tohle běžné pochutiny, kterými se návštěvníci Plechárny běžně stravují, tak jste na omylu. „Tohle opravdu běžně nevařím,“ smála se kuchařka, která s nadšením rozdávala atypická jídla. Ta připravila dle ověřených receptů českých hospodyněk.

K ochutnání bylo hned několik chodů. Ze slaného byl na výběr netradiční špíz s okurkou, rohlíkem a párkem, sushi s párkem nebo kuřecí bábovka. Pro dietáře nechyběl salát s kuřecími kůžičkami. Pro mlsné byl připraven kynutý knedlík zalitý jahodovou omáčkou anebo tatranka v trojobalu, která vypadala jako řízek. A sladkou alkoholovou tečkou byly rumídci – tedy gumídci naložení v rumu.

Řekli jsme si, že apríl je ideálním časem popustit trochu uzdy fantazii a nechat návštěvníky poznat, o čem je opravdový život, a vystoupit ze svojí gastro bio bubliny,“ vysvětlovala jedna z organizátorek akce Kamila Fröhlichová. „Akce je určitou recesí, ale zároveň i upozorněním na to, jak nezdravá kuchyně může být a co jsme schopni v našich kuchyních zreplikovat,“ pokračovala.Ne všechny výtvory domácích hospodyněk byly k jedení. Řada pokrmů byla pouze vystavena. A to například salámista, dort s panenkou barbie nebo vajíčka z aspiku. Ovšem ani ty, které byly k snědku, nepůsobily vábně. Není divu, že se lidé zpočátku zdráhali. Z pár set lidí se ovšem někteří osmělili.

Lidé to obhlédnou, ale nakonec se vrátí. Třeba pro rumídky tady byla jedna partička už třikrát,“ prozradila paní, která se celý den věnovala vysvětlování návštěvníkům, že je vše poživatelné. A komu bylo po jídle těžko, mohl to vše zapít malinovkou a jít dovnitř Plechárny hádat nevšední názvy pokrmů, které hospodyňky jídlům vymyslely.

A jaká byla cena za tyto blafy? Ta se pohybovala v rozmezí od jednoho do tří žetonů podle náročnosti ingrediencí. Například salát z kůžiček vyšel na tři, zatímco gumoví medvídci v rumu na dva. Žetony se poté prodávaly po třech za 100 korun.

Podívejte se, jak to na akci vypadalo:

Fotogalerie
33 fotografií