Svou rozlehlostí překoná The Legend of Zelda Breath of the Wild jakýkoliv předcházející díl. Hyrule je krásné a rozlehlé království. V podstatě kamkoliv, kam dohlédnete, můžete dojít, vyšplhat tam a kochat se krásami této hry. Link naštěstí nemusí všude po svých. Časem se naučí chytat divoké koně a ochočovat je.

Z herního hlediska je nová Zelda akčním RPG, v němž se budete ohánět nejrůznějšími zbraněmi. Počáteční klacek rychle vystřídá kyj, meč, kopí a magické zbraně zářící neonovými barvami. Je však důležité si zapamatovat, že každá zbraň má omezenou odolnost. Po pár zásazích se vám rozpadne v rukách.

Na lovu koní
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Bohužel většina zbraní vydrží méně, než by měla. Po celou dobu hraní nás štvalo, jak se neustále rozpadají. Bojový systém je sice jednoduchý, ale komplexní. Používat budete i štít k obraně a luk s šípy pro útoky na dálku. Nechybí ani elementární ataky. Nepřátelé navíc nejsou hloupí. Klidně na vás vezmou zbraň, kterou vyhodíte z inventáře.

Co se kde děje a kam máte vyrazit, vám prozradí Sheikah Slate, což je takový fantasy iPhone. S jeho pomocí můžete lokalizovat věže, svatyně i kobky napříč celým královstvím Hyrule. Věže po aktivování odhalují podle nepsaných zákonů her v otevřeném světě mapu, ve svatyních i kobkách pak budete řešit nápadité hádanky orby k vylepšením i staré artefakty.

Runy pomáhají.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Těmi nejsilnějšími jsou runy. Díky nim budete mít speciální schopnosti. Magnetická runa umí přitahovat kovové předměty, stáze umí zastavit předměty v čase a díky mražení získáte možnost vytvářet ledové kvádry. Hodí se i různé typy bomb a další vylepšení. Nová Zelda je chytrá hra plná nápaditých hádanek, u nichž se musí přemýšlet a používat své schopnosti.

Hraní však není založeno jenom na magii. Získáte paraglide pro létání a na zasněžených horách můžete dokonce použít štít jako snowboard. Nesmíte také opomenout své kulinářské schopnosti. Uvařit můžete schopnosti posilující jídlo i lektvary. V The Legend of Zelda: Breath of the Wild je pořád co dělat a nuda nepřichází nikdy. Jen si rozmyslete, zda máte na takto rozsáhlé dobrodružství čas.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild má hezkou grafiku, ale hra se trhá.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Trvá totiž desítky hodin. Hra navíc nevede hráče za ručičku. Mnohdy jenom naznačí směr, kudy se vydat, a zbytek nechá na vás. Průzkum je ostatně jednou z nejzábavnějších aktivit, které ve hře můžete dělat. Při něm pochopíte velikost a propracovanost hry. Stačí jít do zasněženého regionu, umrznout a pochopit. Tohle je opravdové herní veledílo.

Vizuálně je na tom hra dobře, cel-shadingové modely postav jsou stylové a celé prostředí působí neskonale živě. Všude kolem pobíhá zvěř a vítr si hraje s korunami stromů i trávou. Jasně, že se vizuální stránka nemůže rovnat např. Final Fantasy XV, ale vzhledem k hardwaru Nintendo Switch je to prostě paráda. Velmi však zamrzí propady plynulosti.

Fotogalerie
40 fotografií
Framerate je nestabilní a jeho propady často kazí radost z hraní. Zvláště, když hra neběží na TV ani ve Full HD rozlišení. Výsledný dojem ze hry je ale stejně dechberoucí a vtahující. Ani se nebudeme snažit vysvětlit a popsat vše, co The Legend of Zelda: Breath of the Wild při hraní nabízí. To musí každý hráč zažít na vlastní kůži. Tahle hra je prostě opravdový klenot. Ne bez kazu, ale pokud to myslíte s hraním RPG vážně, tohle veledílo nemůžete minout.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy: 
Obrovský a žijící svět
Nápadité hádanky a hlavolamy
Magické schopnosti i dobrý bojový systém
Desítky hodin dlouhá životnost
Nevede za ručičku, přesto ukazuje možnosti
Nejlepší hra Nintenda

 

Minusy:
Hra se často trhá
Zbraně se rozbíjejí až příliš často

 

Infobox
Datum vydání: 3. března 2017
Platformy: Nintendo Switch
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Nintendo
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ