Dřevěné přístřešky u vstupů na Pražský hrad byly vybudovány loni na podzim. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček brzy po letním zavedení bezpečnostních kontrol, kterými musí projít všichni návštěvníci Hradu a které vyvolaly silnou kritiku, řekl, že by měly kontrolované lidi chránit třeba před deštěm. Budky ale skryly pouze část policistů, další policisté návštěvníky a jejich věci prohlíželi pod širým nebem.

Komfort pro návštěvníky i policii

Vedení Pražského hradu si od nových přístřešků slibuje to, že příchozím zajistí větší komfort. Postaveny byly u vstupů z Hradčanského náměstí a Prašného mostu na stejném místě jako jejich menší předchůdci.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář na začátku března ČTK řekl, že podoba přístřešku včetně napojení na energie je výsledkem dohody s památkáři. Náklady na jejich vybudování odhadl na řádově desítky tisíc korun za kus. „Bude to jednoduchá stavba, která nebude pevně spojena se zemí,“ řekl tehdy.

Vedení Pražského hradu také plánuje obměnit technické vybavení, které policisté používají ke kontrolám lidí. Dostat by měli nové bezpečnostní rámy i další technické vybavení, které bezpečnostní kontroly zjednoduší.

Fotogalerie
4 fotografie