Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš i výrobci pokladen zapomněli u EET na slepce. Dostanou nevidomí výjimku?

Autor: všm - 
3. dubna 2017
05:02

Pro nevidomé je podnikání v Česku zas o něco složitější. Může za to elektronická evidence tržeb (EET), která není pro zrakově postižené uzpůsobena. Platí to jak pro pokladny, tak pro příslušný web ministerstva financí. Například slepí maséři, kterých se evidence dotkne v další vlně, mají do budoucna zaděláno na problém. Buď skončí s živností, nebo budou riskovat pokutu od úřadu. Andrej Babiš (ANO) tak zvažuje pro nevidomé výjimku.

„U nevidomých podnikajících osob je problém v tom, že není zařízení, které by bylo spolehlivé, aby jej nevidomí mohli bez problémů používat a aby měli i kontrolu, že doklad byl vystaven správně,“ nastínil Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Zádrhel je prý i ve vlastním přihlášení do systému, protože elektronické prostředí EET na ministerstvu financí není pro nevidomé uživatele přizpůsobeno.

Jen tři reálná řešení

„V ideálním případě se najde výrobce, který již při vývoji i výrobě EET pokladny bere v úvahu nevidomého uživatele... Optimální řešení spočívá také v umu samotných nevidomých vývojářů a programátorů, kteří už dnes vymýšlejí a konstruují přídavné moduly; ty se s komerčně dostupnou EET pokladnou propojí a umožní nevidomému uživateli její ovládání,“ uvedl Rudolf Volejník, viceprezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS).

Druhou možností je, aby si zrakově postižený podnikatel najmul dalšího pracovníka - v podstatě jen za účelem vydávání účtenek a komunikace se systémem.

Třetí varianta už funguje na Slovensku - nevidomí jsou tu z povinnosti EET vyjmuti. Jenže o to překvapivě řada z nich nemá zájem. „Odezva není jednoznačná: Jsou slyšet hlasy, že elektronická (nepapírová) evidence je pro nevidomého výhodná, protože ji může nezávisle spravovat jako ostatní, a být jim tak roven,“ popsal zástupce SONS.

Pro nevidomé výjimka?

O problematice jednal v březnu Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. Zabývá se jí i Babišův resort. 

„Ministerstvo je se zástupci nevidomých podnikatelů v intenzivním kontaktu a tuto záležitost s nimi řeší. Hlavním cílem společných jednání je, aby evidence tržeb nekladla pro nevidomé překážky pro jejich podnikatelskou činnost,“ uvedla pro Blesk.cz Michaela Tesařová z tiskového oddělení ministerstva.

Podle Tesařové se elektronická evidence dotkne zrakově postižených díky převažujícím oborům (např. masážní služby, hudební produkce) hlavně v dalších vlnách. Tedy od 1. března 2018 nebo až od 1. června 2018.

„Na českém trhu jsou pokladní řešení vhodná i pro tuto skupinu podnikatelů a další jsou v přípravě. Na základě diskusí a zjištění stavu nabídky daných zařízení pak budeme zvažovat další postup, včetně případné výjimky pro tuto skupinu zrakově postižených podnikatelů. O výsledku budeme včas informovat,“ dodala zástupkyně ministerstva.

Pro nevidomé může být výzvou i běžná orientace po městě:

Video  Jaké je to chodit po Praze jako nevidomý?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

mamlas ( 3. dubna 2017 10:51 )

I kdyby jich bylo jenom 40, tak je od Bureše sprosté po nich chtít, aby si koupili speciální velmi drahé zařízení, které státu stejně nic nepřinese. A tomu, že by jim to Babiš zaplatil ze státního nebo dokonce ze svého, snad věří jenom magoři.

anna1234 ( 3. dubna 2017 10:17 )

.. za co má stát platit silnice, provozovat školy a nemocnice? No z EET to jistě nebude. Zlatý voči které uvidí Babišem slibovaných 17 nebo 18? miliard v klamavé reklamě na EET. Co je důležité, že šetřit by se mělo hlavně!!! odshora. To by se nám pak jezdilo pro silnicích, to by bylo peněz na školy a nemocnice ... I kdyby se díky EET vybralo pár miliard navíc, ale já o tom pochybuji, tak je to jenom kapička v moři, která se rozplyne ani nebudeme vědět jak. Říká se, že ryba smrdí od hlavy, tam je potřeba začít. A to se nikdy! nestane. Mně EET nevadí, ale vadí mi, když si lidi myslí, jak se nám díky němu bude žít líp a vadí mi, že se z OSVČ a podnikatelů udělali paušálně zloději

elzbet1 ( 3. dubna 2017 09:34 )

Naprostý souhlas. A já si navíc myslela,že tito lidé mají všeobecně vyjímku a daně buď neplatí,nebo jinou formou,než jiní podnikatelé.A ukažte mi někdo slepou "vědmu",nebo "vědmu",která platí daně!Je to zas nějaký útok proti EET,ale za co stát má platit silnice a provozovat školy a nemocnice? Pak všichni řvou,když mají něco platit. Přeji pěkný den všem.

dedulda ( 3. dubna 2017 09:12 )

mamlas přesně jak píše snehulak kolik je těch nevidomých?

snehulak ( 3. dubna 2017 08:58 )

Předpokládám, že nevidomí řezníci nejsou, a kromě masérů už jsou snad samostatně pracující nevidomí jen věštkyně a tak se mi zdá, že tu někdo vymýšlí ZÁSADNÍ problém, proč to zrušit. Kolikpak je nevidomých masérů na vlastní noze? 40 - 150? Většinou jsou totiž organizovaní ve firmě. A těm několika není problém dokoupit za státní drahé zařízení. On to nebude zas takový problém, když mi i levný mobil hlásí vyťukávaná písmena a čísla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa