Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z českého památníku zmizela pěticípá hvězda. Rusko běsní a píše Zaorálkovi

Autor: ČTK, deb - 
31. března 2017
17:03

Ministerstvo zahraničí v pátek obdrželo nótu, v níž si ruská diplomacie stěžuje na poškození pomníku vojákům Rudé armády v obci Malé Březno na Ústecku. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Z pomníku podle ministerstva někdo sejmul nápis a pěticípou hvězdu. Podle informací Aktuálně.cz mohlo jít o protestní akci občanů, kteří nesouhlasili s jeho nedávnou opravou.

„MZV potvrzuje přijetí nóty od Velvyslanectví Ruské federace v ČR. Nótu jsme prostudovali a ohledně dalšího postupu jsme v kontaktu se zástupci dané obce a s ruskou ambasádou,“ řekla mluvčí ministerstva Irena Valentová. V nótě, kterou ministerstvo obdrželo v pátek ráno, se píše, že pomník byl znesvěcen. Ruské ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách popisuje poškození jako vandalismus.

Podle informací Černínského paláce někdo z památníku sňal pěticípou hvězdu a tabulku s nápisem. Památník, který byl slavnostně odhalen loni v prosinci, podle zjištění ministerstva nebyl jinak poškozen například posprejováním. Na odcizené tabulce byl nápis „Z VDĚČNOSTI RUDÉ ARMÁDĚ“. „Tento nápis se na památníku nachází i po odejmutí tabulky,“ dodala Valentová.

Starostka obce Renata Zvoníčková řekla pro Aktuálně.cz, že oprava pomníku vyvolala v obci spor. Část obyvatel ho vítala a část byla zásadně proti. Obec podle starostky začala po zmizelé ceduli pátrat. „Mysleli jsme si, že to zjistíme sami. Ale po reakci, kterou krádež vyvolala, asi policii budeme muset kontaktovat,“ dodala.

Ruská diplomacie v prohlášení uvedla, že očekává nalezení viníků a obnovení původní podoby pomníku. Požaduje také přijetí opatření, která by zabránila, aby se podobný incident opakoval.

Jak bude české ministerstvo dále postupovat, Valentová neupřesnila. „V tuto chvíli nic dalšího specifikovat nebudeme, je to v jednání,“ uvedla. Péče o podobné památky je předmětem konzultací komise pro válečné hroby, kterou má v gesci ministerstvo obrany.

lev1 ( 31. března 2017 18:13 )

Hanobení státních symbolů je vrcholem debility. Vyniká v tom TOP09 která zhanobila čínskou vlajku a Kalousek se Schwarzenbergem kteří se zaobalují a přebalují do tibetské vlajky a tak zvaní umělci Sto Hoven kteří zhanobili prezidenskou vlajku-doufejme že za to půjdou do basy

santini ( 31. března 2017 17:40 )

Kdyby měli vzdělání,tak by se nechovali jako hovada .Hlavně,že mají přehled,jaký gel si naplácat na palici

havran2 ( 31. března 2017 17:17 )

V Rusku se taky nestarají o památníky z 1 světové války,kde padli Češi,tak co běsní ? ? ?

asijo ( 31. března 2017 17:12 )

Havloidům vadí hvězda na památníku našich osvoboditelů,hlavně,že jim nevadí americká vlajka největších agresorů na světě.

Zobrazit celou diskusi