Magistrát oznámil spuštění zbrusu nové aplikace »Na kole Prahou« pro mobilní zařízení. Primárně funguje jako navigace pro cyklisty, která pomáhá nalézt správnou trasu v mnohdy nepřehledné a husté pražské dopravě.

Aplikace uživatelům pro cestu z bodu A do bodu B nabídne hned tři alternativy. Můžete zvolit takzvanou nejpříjemnější trasu, u které se nejmíň nadřete, bývá ale často pomalejší. Zlatou střední cestou je alternativní trasa, která poskytuje něco mezi rychlostí a komfortem. Nejrychlejší trasa vás rozhodně nebude šetřit, zato se do cíle dostanete nejdříve.

Na čem a kudy

Při plánování trasy jsou důležité ještě další informace. Před vyhledáním trasy můžete nastavit, zdali hodláte jet na silničním, horském, skládacím nebo například elektrickém kole. Zároveň lze aplikaci přikázat, aby vyhledávala cestu mimo rušné úseky, strmá stoupání či schody.

Nová aplikace Na kole Prahou je kompletním servisem pro cyklisty v metropoli.
Autor: Daniel Vitouš

„Jde o aplikaci speciálně upravenou pro Prahu, která pomůže zvýšit komfort a především bezpečí cyklistů v Praze. Pevně věřím, že bude motivací pro ty, kteří se zatím jezdit po Praze na kole báli,“ uvedl ke spuštění aplikace náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Odborníci přikyvují

Vznik nového softwaru podporují také dopravní odborníci. Ti kvitují skutečnost, že existuje konkrétní místo, které komplexně informuje o celé síti a rozsahu cyklostezek na území metropole.

„Pro jízdu na kole na delší vzdálenost po Praze je to nezbytnost. Tato aplikace by mohla také pomoci v tom, aby se cyklisté ‚nemotali‘ zbytečně po extrémně vytížených komunikacích motorovou dopravou. Obě strany pak mohou těžit z této nové situace. Doprava nebude zejména v dopravní špičce blokována jedním pomalu jedoucím cyklistou a samotný jezdec na kole zcela určitě po zbudované oddělené cyklostezce dojede do cíle bezpečněji,“ řekl redakci Blesk.cz dopravní expert Autoklubu ČR Robert Vacek.

Sledujte a sdílejte

Aplikaci „Na kole Prahou“ krátce po jejím uvedení pozitivně hodnotí také samotní uživatelé, kteří umisťují své bodování v rozhraní svých mobilních telefonů. Zatím však pouze ti s operačním systémem Android. Uživatelé telefonů společnosti Apple se podle radnice dočkají také, vznik aplikace ve verzi pro systémy iOS se však plánuje až před začátkem května.

Nový software pro mobilní zařízení dokáže do jisté míry fungovat také jako interaktivní sociální síť. Uživatelé mají možnost do rozhraní mapy umisťovat varování před překážkami, rozbitými dlažebními kostkami, úzkým průjezdem a podobně. V aplikaci také lze vyhledat ostatní uživatele a sledovat jejich uveřejněné trasy, které zdolali. Cyklisté pak mohou svou aktivitou v rámci programu sbírat různá ocenění.

Možnosti rozšiřování

Do budoucna navíc není vyloučeno, že by se aplikace mohla rozrůst a nabízet nové služby. „Historicky jsme byli zaměření především na rezidenty, teprve v letošním roce poprvé jdeme zavítat mezi turisty a lidi, kteří Prahu úplně dobře neznají. V ten okamžik pro nás může být taková služba zajímavá,“ připustil Vít Ježek ze společnosti Rekola, která ve druhé polovině března opět začala v ulicích metropole půjčovat jízdní kola.

Aplikace by podle něj například mohla zobrazovat, kde se Rekola nacházejí. „Nechci však předbíhat, naše priorita nyní je odstartovat sezónu,“ dodal Vít Ježek.

Prohlédněte si rozhraní nové mobilní aplikace:

Fotogalerie
14 fotografií

Občas cyklistům nepomůže ani navigace, například v okamžiku, kdy začne foukat silný vítr. Podívejte se: