Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimku osočili, že ignoruje oběti teroru: „Jsem v šoku,“ reaguje

Autor: deb - 
30. března 2017
16:38

Londýnský teroristický útok vyvolal řadu diskuzí a ohlasů, jak v médiích, tak i na sociálních sítích. Nevyhnuly se mu ani zavádějící informace nebo šíření manipulací. Jako byla například fotografie mladé ženy v hidžábu, která prochází místem útoku. Snímek sdílely tisíce lidí po celém světě a hodnotily, co dělá žena na fotce. Podle některých měl snímek dokazovat bezcitnost muslimů, kteří útok přímo schvalují, nebo je nezajímá. Na informaci upozornilo Hate Free.

V reakci se šířením snímku sdíleli někteří uživatelé fotografie nemuslimů, tedy jiných lidí. Ti taktéž bez zájmu procházejí kolem raněných, sledují telefon nebo něco fotí. Uživatelé také upozorňovali na to, že z fotografie nelze bez kontextu určit, co se odehrává. A nelze to ani usuzovat z toho, že má žena šátek na hlavě.

Autor fotografie Jamie Lorriman zareagoval na to, že byla zneužita k šíření nenávisti. Poskytl i další fotografie ženy, ze kterých je zřejmé, že ji útok zasáhl a není lhostejná. „Udělal jsem tři fotografie s touto ženou a myslím, že vypadá zoufale na všech z nich,“ dodal. Také řekl, že kolem místa procházelo hodně lidí, kteří byli šokováni a chtěli se dostat rychle pryč. V českém online prostoru na manipulaci upozornila organizace Romea.

Podívejte se, jak se útok v Londýně odehrál:

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

Pro nevládní organizaci TellMAMA se k celé situaci vyjádřila i samotná žena z fotografie: „Jsem šokována a zcela zděšena tím, jaký obraz je o mně tvořen na sociálních sítích. Pro ty jednotlivce, kteří se snaží interpretovat a komentovat moje myšlenky v té hrůzné a strastiplné chvíli, bych chtěla říci jen, že jsem byla zničená z šokujících následků právě zažitého teroristického útoku, a následně jsem se také musela vypořádat s šokem ze zjištění, co dělají s mojí fotografií na sociálních sítích ti, kteří se nedokážou podívat na víc než moje oblečení a kteří vyvozují závěry na základě nenávisti a xenofobie.

Video  Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik.  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Mé myšlenky v té chvíli byly plné smutku, strachu a obav. Snímek neukazuje, že jsem mluvila s ostatními svědky a pokoušela se zjistit, co se děje, a jestli bych mohla nějak pomoci, i když bylo již na místě dost lidí, kteří se věnovali obětem. Pak jsem se rozhodla zavolat své rodině a říci, že jsem v pořádku. Poté jsem pokračovala na cestě domů z práce a pomohla jsem jiné ženě dostat se na nádraží Waterloo. V myšlenkách jsem byla u obětí a jejich rodin. Ráda bych poděkovala Jamiemu Lorrimanovi, fotografovi, který ukázal v médiích další fotografie, aby mi pomohl,“ řekla.

Video  Ochromený Londýn na leteckých záběrech: Premiérku evakuovali do bezpečí.  - Reuters, David Vaníček, Hudební banka
Video se připravuje ...

 

DBBS ( 30. března 2017 17:49 )

DBBS ( 30. března 2017 17:09 )

Ten šok není z hadrů co nosíš pizdo, ale protože od ***ů co tyhle hadry nosej se nic lepšího čekat nedá. A první kdo se v čechách ozvou jsou chudáčci cikáni. Nemakačenka pro který je slovo práce rasismus. Islám do evropy nepatří a nikdy patřit nebude!!

Zobrazit celou diskusi