Kromě konvoje patří k nejoblíbenější části setkání s veterány, kteří město v roce 1945 osvobozovali. Účast potvrdilo šest veteránů z Belgie a čtyři z USA, řekli dnes novinářům pořadatelé oslav. „V současné době čekáme na vyjádření i dalších veteránů, ale bohužel i s ohledem na jejich vysoký věk a zdravotní stav se dá předpokládat, že jich letos přijede do Plzně méně než v minulých letech,“ řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Podle jeho náměstka Martina Baxy (ODS) pro město zřejmě začíná nová kapitola slavností, která nebude založena na účasti přímých účastníků osvobození města. „Pro nás je to smutek a výzva k myšlence, jak inovovat slavnosti. Principiálně nechceme nic měnit, nechceme, aby se vytratil étos toho, co je se slavnostmi spojeno,“ řekl Baxa.

Slavnosti by do budoucna měly tvořit tři pilíře – vzdělávání mladé generace o historii a válečných událostech, snaha o co nejvěrnější připomínku války, atmosféry města, vojenských jednotek či československého odboje. Město také chce slavnosti více zúročit v cestovním ruchu pro návštěvníky z ČR i Evropy.

Oslavy odstartují Gripeny

Kromě Convoy of Liberty, který zahájí česká armáda přeletem stíhaček Gripen, nabídnou letos slavnosti několik vojenských kempů, pietní akty i kulturní program. Organizace konvoje se ujalo město a podle Baxy se vrátí na oficiální program oslav už natrvalo.

Po Klatovské třídě pojede 7. května na 200 vojenských vozidel, bojové čelo konvoje bude tvořit americká těžká technika, čestné místo budou mít džípy s veterány. Asi 60 aut z konvoje přejede pak na náměstí. Protože město loni muselo odstranit kvůli vadě v žulových sloupech pomník Díky, Ameriko! a jeho kopii ještě nestihlo postavit, bude i letos hlavní pietní akt 6. května, v den osvobození města, u pomníku generála Pattona naproti synagoze.

Uvidíte vojenský tábor

Autentické ukázky života amerických vojáků za války slibuje kemp 16. obrněné divize, která město osvobodila. „V kempu za OC Plaza bude 70 kusů dobové techniky a asi 150 lidí. Veškeré vybavení kempu, polní kuchyně, nádobí, doplňky, zbraně i většina oděvů je původní,“ řekl Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16th Armored Division.

Poprvé se představí lehký tank M3 Stuart, který získal Vojenský historický ústav, lidé uvidí také stíhač tanků Jackson M36, tank M4A1 Sherman, vozidla Halftrack, Dodge nebo obrněné M3 Scout Car. Představí se také polní jeřáb Ward LaFrance. Kemp nabídne komentované prohlídky, ukázky střelby a oprav techniky.

Další kempy budou v Křižíkových sadech, kde se připomene působení týlových jednotek 2. pěší divize, současnou americkou armádu přiblíží kemp u Kulturního domu Peklo. Program připravila i Armáda ČR, slavnosti nabídnou na náměstí a v amfiteátru za OC Plaza swingové, folkové a country koncerty.