„Především jižní část černomořského pobřeží je v posledních letech stále více u lidí populárnější. Nechybí zde rozmanitá příroda s velkým množstvím národních parků a letovisek s romantickými historickými centry,“ říká František Vorel z CK Blue Style. 

V éře socialismu platilo, že se do Bulharska jezdilo k moři vlakem a ubytování ani služby nebyly valné kvality. Dnes je Bulharsko moderní destinací s výbornými službami, přičemž dovolená nevyžene všechny peníze z kapes.

„Ceny v restauracích a obchodech jsou srovnatelné s českými a v mnoha případech jsou dokonce ještě nižší. Velice kvalitní pivo koupíte za 2 leva, tedy přibližně za 25 korun. Chutná večeře v lepší restauraci vyjde na 7 až 15 leva, tedy od 95 korun. Např. bochník chleba nebo jeden a půl litru balené vody v obchodu stojí přibližně 14 korun,“ říká František Vorel.

Nessebar

Patří mezi nejnavštěvovanější bulharská letoviska na pobřeží Černého moře. Starý Nessebar je zapsán na seznamu UNESCO a patří k nejstarším městům v celé Evropě. Nový Nessebar je naopak moderní městečko ležící asi 500 m od starého centra. Právě tato část se stále rozrůstá o nové hotely, obchody a restaurace.

Burgas

Čtvrté největší město Bulharska, má více než 200 tisíc obyvatel. Jeho centrum je od moře odděleno udržovaným parkem s otevřeným letním divadlem. Výhodou je, že všechna populární letoviska na Slunečném pobřeží se nacházejí maximálně 35 km od něj.

Elenite

Poměrně nové letovisko, které se rozprostírá asi 10 km severně od Slunečného pobřeží. Krásné 800 metrů dlouhé písčité pláže se táhnou kolem malebné zátoky. Je zde velmi dobré autobusové spojení s Nessebarem a Slunečným pobřežím.

Ravda

Menší příjemné letovisko v blízkosti Nessebaru, které se stále rozrůstá. Kromě spousty obchůdků a restaurací nechybí ani populární akvapark. Kromě relaxace na písčité pláži Ravda nabízí různá sportovní vyžití, okolí směrem do vnitrozemí se výborně hodí pro pěší turistiku.

Slunečné pobřeží

Hlavní atrakcí je 200 metrů široká a 8 kilometrů dlouhá pláž se zlatavým pískem a pozvolným vstupem do moře. „Toto místo se pyšní krásnou pobřežní promenádou s množstvím restaurací, kaváren a barů. Let do Burgasu navíc trvá pouze dvě hodiny. Od něj je to už jen 25 kilometrů na Slunečné pobřeží,“ vybízí k návštěvě Bulharska František Vorel.

Slunečné pobřeží v Bulharsku
Autor: Invia

Zábava

Milovníci nočního života si v Bulharsku přijdou na své díky nespočtu diskoték, barů a hospůdek. Nejvyhlášenějšími diskotékami na Slunečném pobřeží jsou Lazure, Iceberg a Golden Apple. Díky písčitým plážím s pozvolným vstupem do moře si na své přijdou i rodiny s dětmi. Množství skluzavek, houpaček, dětských atrakcí a půjčoven vodních skútrů, šlapadel a lyží vás nemohou přece nechat celý den v klidu. Ke koloritu místních letovisek patří projížďky na koních a v drožkách.

Dobrou chuť!

Bulharská kuchyně nabízí pestrý výběr národních pokrmů s množstvím zeleniny, salátů, grilovaného, rožněného a vařeného masa, pečených a pražených ryb i kuřecího. Typickou bulharskou tečkou na konec je velmi sladký zákusek baklava. Geografické podmínky spolu s poměrně vlhkým a teplým podnebím přímo vybízejí k pěstování a výrobě vína, nejčastějšími jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc nebo Chardonnay.

Bulharská specialita: Karnače
Autor: Foto: CK Alexandria, scom

Typické národní pokrmy

• Karbanátky kjufteta

• Džuveč

• Plněné papriky

• Tarator (studená polévka vyrobená z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku)

• Musaka (teplé jídlo připravené z brambor, zeleniny a mletého masa)

Šopský salát (přidávají se do něj i pečené paprikové lusky a cibule; celý salát se před podáváním zalije zálivkou z octa, oleje a soli)

• Keftě a kebabče (bochánky, karbanátky nebo válečky mletého masa na roštu, podávají se se zeleninovými saláty nebo s hranolky)

• Kaškaval (ovčí, kraví nebo smíšený sýr; podává se občas jako dezert)

• Škembe čorba (hustá dršťková polévka, která často vydá i za druhé jídlo a jí se s chlebem)

Tipy pro dovolenou v Bulharsku

Fotogalerie
42 fotografií

Bulharsko je pro Čechy hitem sezony: Pláže, kde se domluvíte!

Přistálo snad v Bulharsku UFO? Chátrající komunistický monument připomíná mimozemskou loď

Krásná příroda a široké písečné pláže za perfektní cenu: Bulharsko je hitem léta

Nejkrásnější pláže Bulharska: Přijdou si na své rodiny s dětmi, mladí i nudisti!

Bulharsko – zaslouženě módní hit

Zapomeňte na to, co bylo... Skvělá dovolená v Bulharsku

Luxus za hubičku: V Turecku a Bulharsku je levněji než doma!

Znovuobjevené Bulharsko: Je nejlevnější, ale můžete ušetřit ještě víc! Jak?

Bulharsko: Čechy láká čím dál více! Je tu krásně a levno!