Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČOI našla při kontrole nebezpečné hračky: „Je to katastrofa,“ říká ředitel

Autor: Tadeáš Provazník - 
29. března 2017
20:48

Velký zátah provedli ve středu zástupci České obchodní inspekce společně s dalšími institucemi v Trutnově. V téměř třicítce prodejen objevili velké množství chyb. Ty nejzávažnější byly podle ředitele ČOI u hraček pro děti, u kterých by se mohly ošklivě zranit. Šlo například o skákací míče, které by neunesly ani předškoláka. Ke správnímu řízení ale zamíří i místní řeznictví, které předražovalo maso. A samozřejmě nechyběly ani různé padělky.

Jednu z velkých kontrol provedli inspektoři České obchodní inspekce v Trutnově. V některých případech se nestačili divit. U kontroly byl přítomen i redaktor Blesk.cz. Největší nedostatky našli inspektoři u vietnamských prodejců oblečení a hlavně hraček. Problémy nebyly jen s označením, ale hlavně s bezpečností.

„U této hračky je cenovka, to je vše. Je to úplně neidentifikovatelný výrobek. Totéž se dá říct i o skákacím míči, který nemá pevnost a stěny nejsou všude stejně silné. Když si na to dítě sedne, tak s velkou pravděpodobností praskne. To je přímo katastrofa,“ popisuje redaktorovi ředitel ČOI pro Královéhradecký a Pardubický kraj František Švihlík.

Dítě by se mohlo udusit

Podobně vážné nebezpečí by mohlo dětem hrozit, pokud by svým ratolestem rodiče koupili i kteroukoli z hraček v jedné z vietnamských prodejen v Horské ulici. „Když si tuto hračku prohlédneme, tak tu není omezení, ani dokonce věku. Když se podíváte na díly, které na motorce jsou, tak kdyby to dostalo do ruky dítě do tří let, tak to bude chtít ochutnat. Pak by mohlo něco spolknout a udusit se,“ upozorňuje dále ředitel.

Nechyběly však ani padělky známých značek. „U tohoto medvěda jsou nedostatečné informace a důležité je, že tu je také chráněný design, který na žádném výrobku bez souhlasu výrobce nesmí být. Výrobek tedy odebereme a pokud půjde tento design odstranit, poté bychom plyšové medvědy věnovali dětským domovům,“ říká Švihlík.

Padělané výrobky Padělané výrobky | David Malík

Problémy s označením

Velké množství z kontrolovaných prodejen také mělo špatné označení cen nebo dalších náležitostí, které určuje zákon. „Tady nejsou kompletní informace podle zákona a chybí také návod v češtině. Nikde na tom obalu to není. U regálů navíc chybí měrné ceny, tedy povinné označení, kolik lidé zaplatí za litr nebo kilogram výrobku,“ pokračuje Švihlík.

Porušení zákona ale kontroloři zjistili i u místního řeznictví, kde lidem účtovali špatné ceny po zvážení. „Prodejci například neodečítají misky nebo kelímky od váženého zboží a tím klamou spotřebitele. Jde o nesprávné účtování,“ upřesňuje Fröhlich.

„Povinností prodejce je ze zákona informovat o výrobci, případně dovozci. Když toto výrobky neobsahují, porušují tím zákon, proto se jim doporučujeme vyhnout. Pokud takovou informaci produkty neobsahují, mají k tomu většinou své důvody. Prodejcům za to hrozí až milionové pokuty,“ doplňuje pro Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

joudajoudovy ( 30. března 2017 12:35 )

a komu za to muzeme podekovat? vasikovi i byvalym vladam, ktere zrusily ceske normy, jenz patrily mezi nejprisnejsi a sem pustili korporace i zapadni vyrobce i zemedelce. pred uvedenim produktu na trh cesky prodejce mel zakonnou povinnost jej nechat otestovat ale po vstupu do schengenskeho prostoru jiz zbozi nepodleha kontrolam statni laboratore. toto se tyka zbozi ze 3.sveta, ale pokud ma label vyrobeno pro eu, do laboratore nemusi a vse pada na hlavu COIce, ktera hleda jedovate sunty.

Zobrazit celou diskusi