Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrtali mu koleno, zabili ho neznámým jedem: Začal soud s údajnými vrahy podnikatele Říhy

Autor: ČTK, vet, dce - 
29. března 2017
10:39

V Liberci ve středu začal za přísných bezpečnostních opatření soud v případu 13 let staré vraždy Martina Říhy, který byl v roce 2004 odsouzen za vytunelování kampeličky. V soudní síni jsou příslušníci vězeňské služby ozbrojení samopaly. Tři muži jsou obžalováni z vraždy, hrozí jim 12 až 15 let nebo výjimečný trest. V případu je ještě jeden muž obžalovaný za pokus o krádež.

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha zmizel v dubnu 2004 a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že Říha z republiky odcestoval. Policie ale došla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí vraždy.

Z vraždy jsou obžalovaní čtyřicetiletý Pavel M., sedmatřicetiletý Vladimír S. a padesátiletý Robert Š. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně nedaleko Prahy a odvezli 17. dubna 2004 do penzionu v Josefově Dole, který si pronajali.

Tam ho brutálně týrali, aby jim prozradil, kde jsou ukryté stamiliony z vytunelované kampeličky, uvádí obžaloba. Podnikatele tři hodiny mučili, podle obžaloby ho bili páskem s kovovou přezkou, ale také mu vrtali koleno.

V mučení zřejmě pokračovali na neznámém místě poté, co je majitelka penzionu vykázala. Žádal, aby ho pustili, neměl ale šanci. Únosci ho poté údajně odvezli do chatky k Máchovu jezeru, kde mučení pokračovalo. Z Říhy tajemství úkrytu vytunelovaných peněz nedostali. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky tehdy třiatřicetiletý Říha zemřel.

Tělo podle spisu ukryl Pavel M. na neznámém místě, dosud se nenašlo. Do Říhova domu se poté vloupal třiačtyřicetiletý Josef P. s komplicem, aby vzal ukryté stamiliony, tvrdí obžaloba. Zřejmě ale nic nenašli.

Trojici Říhových bývalých spolupracovníků usvědčují prý například odposlechy z vězeňské cely. O těch jeden z obžalovaných tvrdí, že si je policisté spletli s jiným případem.

Všichni obžalovaní vinu popírají. "Není mi známo nic o tomto testném činu. Mám morální zásady a nikdy bych nikomu nic neudělal, nechápu proč tu mám vypovídat," vypověděl před soudem Vladimír S.

Říha byl za vytunelování kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2014 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů korun.

gabreta ( 29. března 2017 19:03 )

"Tři muži jsou obžalováni z vraždy, hrozí jim 12 až 15 let nebo výjimečný trest". Tak brutálně umučit člověka a takovej trest? A Kájínek za dva zastřelený gaunery doživotí? A navíc mu dokázali prd! Ta spravedlnost je fakt slepá, stejně jako naše justice!

pepen ( 29. března 2017 13:13 )

Všichni tuneláři a zloději v České republice by tak měli skončit!!!!Zabavit veškerý nakradený majetky a vrátit zpět státu!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání