„Dívky zachránily život dvouleté dívce v polovině ledna u řeky Svitavy. O případu jsme nechtěli informovat, dokud nebude uzavřen. Zřejmě se ale ještě nějakou dobu potáhne a už jsme nechtěli dále otálet,“ vysvětlil zpoždění informace mluvčí policie Pavel Šváb.

Dívky v ledové řece si všimla Izabela Jefimova (12), která jela za svou kamarádkou a spolužačkou Sárou Bukovskou (11). Obě dívky se následně vydaly malé dívce pomoci.

„Nejdřív jsem uviděla toho ležícího pána, holčičky jsem si všimla až poté,“ upřesnila Izabela, která společně se Sárou dívku vytáhla z vody, a začaly ji společně zahřívat. Zavolaly při tom i záchranku. Z protějšího břehu si mezitím všiml situace náhodný svědek, který zavolal i policii.

Fotogalerie
6 fotografií

Muž nebyl schopen se o dítě postarat, policisté mu totiž při dechové zkoušce naměřili 3,5 promile alkoholu,“ upřesnil Šváb.

Obě dívky dostaly za svůj čin Plaketu Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje. „Jedná se o nejvyšší ocenění, které můžeme udělit a dáváme jej jen zcela mimořádně,“ přiznal Leoš Tržil, ředitel Policie ČR Jihomoravského kraje.

Podle ředitelky školy ZŠ Mutěnická v Brně Ilony Sokolové se jedná o školačky, které jdou příkladem ostatním už delší dobu. „Jsou to opravdu hodné dívky, které se snaží pomáhat už několik let,“ dodala ředitelka.

Video
Video se připravuje ...

Dvojice školaček zachránila dvouleté dítě před umrznutím v ledové vodě. Hynek Zdeněk