V Olomouckém kraji padlo v úterý několik teplotních rekordů. Většina dlouhodobě měřicích stanic bude přepisovat rekordy z roku 2012, v Šumperku pokořila teplota 21,7 stupně Celsia 49 let starý rekord. Nejtepleji však bylo v úterý v kraji v Hanušovicích na Šumpersku, kde meteorologové odpoledne naměřili 22,3 stupně, řekl to Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Ve středu se teploty v Olomouckém kraji budou pohybovat kolem 21 °C a v odpoledních hodinách by mělo být dle meteorologů oblačno.

Na Chomutovsku naměřili rekord 25,8 °C 

Na severu Čech byly úterkem pokořeny denní i měsíční rekordy. V Tušimicích na Chomutovsku bylo 25,8 stupně, V České Lípě 21,5 stupně Celsia. Ve středočeských Dobřichovicích bylo 22,5 stupně Celsia. Nový teplotní rekord v úterý v kraji zaznamenala necelá polovina měřicích stanic.

Teplotní rekordy v úterý padly na Vysočině na 13 místech. Nejvíc naměřila stanice v H. Brodě, kde bylo 20,8 stupně Celsia. Původní rekord byl 19,3 stupně. Ve Zlínském kraji byly v úterý na šesti stanicích překonány teplotní rekordy. Nejvíce, 21,6 stupně, bylo naměřeno ve Vsetíně. Padl zde rekord z roku 1968.

Nejtepleji v Moravskoslezském kraji bylo v Karviné, kde meteorologové naměřili 21,9 °C. Nejvýrazněji byl v úterý teplotní rekord překonán v Karlově Studánce na Bruntálsku. Meteorologové tam naměřili 19,4 stupně Celsia, což bylo o 2,4 stupně více než před pěti lety. „Teploty by se mohly pohybovat kolem 20–21 stupňů, ale odpoledne už se může vyskytnout nějaká oblačnost. Srážky ale očekáváme až v noci na čtvrtek,“ dodal Volný o středečním počasí.

VIDEO: S dronem nad Českem, podívejte se na svítání v Krušných horách

Vysoké teploty byly ale i jinde. Meteorologové naměřili v Českém Krumlově 20,6 stupně Celsia. Bylo tak překonáno teplotní maximum této stanice pro 28. březen. Doposud platil rekord z roku 2012, kdy bylo v Českém Krumlově 20,1 stupně Celsia. Úterní nejvyšší hodnotu v Jihočeském kraji ukázal však teploměr v Českých Budějovicích, kde bylo 21,1 stupně Celsia, řekla to Markéta Augustinová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. „Ale v pátek se má opět oteplit a předpokládáme teploty v rozmezí od 18 do 22 stupňů Celsia,“ dodala.

Pět let stará teplotní maxima padla i v Jihomoravském kraji

Meteorologové naměřili 21,1 stupně v Troubsku u Brna a 21,6 stupně v Brodě nad Dyjí. V obou případech padla pět let stará dosavadní teplotní maxima, potvrdila to Jitka Kučerová z regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Dle meteorologů bude teplo také ve středu, kdy bude skoro jasno až polojasno. Nejvyšší odpolední teploty se vyšplhají na 17 až 21 stupňů. Vysoké teploty se udrží i ve čtvrtek a v pátek.

VIDEO: Podívejte se, jak si spočítat pocitovou teplotu

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak spočítat pocitovou teplotu? Od té na teploměru se může hodně lišit. Blesk TV

Fotogalerie
36 fotografií