Pokud nemáte daňového poradce a přiznání si zpracováváte sami, musíte odevzdat daňové přiznání na finanční úřad nejpozději 3. dubna. Současně je to také nejzazší termín pro zaplacení vypočítané daně. Přehled o příjmech a výdajích na pobočky ČSSZ a zdravotní pojišťovnu, a to do 2. května.

Vzniklé nedoplatky pak musíte doplatit do 8 dnů od podání. Termín podání se výrazně posouvá, pokud služby daňového poradce využíváte. Daňové přiznání pak stačí podat nejpozději do 3. července a přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu až 1. srpna.

V tomto případě však také do 3. července nezapomeňte doručit plnou moc podepsanou daňovým poradcem. Pokud vyplňuje daňové přiznání na poslední chvíli, dávejte pozor, jakým způsobem budete peníze platit.

V tomto případě je ideální využít internetové bankovnictví a peníze poslat převodem, protože se peníze přijdou finančnímu úřadu nejpozději následující pracovní den.

Pokud chcete mít jistotu, že peníze dojdou včas, můžete využít expresní platbu, za níž se platí příplatek 250 korun, nebo můžete využít pokladnu finančního úřadu. Částku také můžete uhradit v České národní bance, kde se peníze připíší finančnímu úřadu na účet ještě týž den.

Jestli jste ve skluzu, tak rozhodně nevyužívejte poštovní složenku. Peníze totiž pak putují dva dny. Daňové přiznání můžete osobně doručit na finanční úřad.

Udělat to však můžete i z pohodlí vašeho domova, a to buď s ověřeným digitálním podpisem, nebo datovou schránkou. Přiznání můžete poslat i poštou. Zde pak rozhoduje datum podání na poštu.

Daň z příjmů musíte zaplatit nejpozději v poslední den splatnosti. Pokud to tak není, zaplatíte úrok z prodlení, který dnes činí 14,75 % ročně. Pozor, úrok se účtuje až od 5. pracovního dne prodlení. Letos můžete daňové přiznání do 7. dubna, aniž by se vás dotkly nějaké sankce.

Fotogalerie
9 fotografií