Sardinie – Ráj pěti barev

Sardinie – zapomenutý ráj Středomoří, i takový přívlastek má tento kouzelný ostrov s azurovým mořem, panenskou přírodou, písčitý mi plážemi a vzrušujícím členitým pobřežím. Pláže Sardinie patří k nejkrásnějším v Evropě a jsou často zcela nedotčené, obklopené horami a mnohdy přístupné pouze od moře. Bílé vesničky postavené na těch nejneuvěřitelnějších místech strmých svahů připomínají ptačí hnízda. Jednou z místních rarit jsou stáda divokých koní, žijících volně v přírodě.

Sardinie se někdy nazývá také ostrovem pěti barev. Růžová symbolizuje plameňáky a divoké růže, zelená zase lesy, žlutá slunce, modrá moře a oblohu a poslední barvou je stříbrná, symbolizující historické město Nora.

Sardiňané si krásu pláží úzkostlivě střeží pro své budoucí generace. Tento zapomenutý ráj na zemi objevili turisté teprve před sto lety a dnes zde tráví dovolenou hvězdný Hollywood. Na smaragdovém pobřeží na severovýchodní straně ostrova známém jako Costa Smeralda má sídla italská smetánka i hvězdy showbyznysu. 

Pláž La Pelosa, Sardinie - Slintino
Autor: Shutterstock

Sicílie – Ostrov slunce

Kouzelná země, kde Archimedes vyučoval a svatý Pavel kázal. Země, která byla řeckou kolonií, římskou provincií, arabským emirátem a normandským královstvím, vás okouzlí hned při první návštěvě. Je to ostrov, který má největší počet historických památek na světě zařazených do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Říká se, že Sicílie je Evropa, Asie i Afrika promísená do jedné nádherné krajiny, jejíž přitažlivosti jen málokdo odolá.

Největší ostrov Itálie, ale i celého Středomoří je právem nazýván »ostrovem Slunce« díky svému subtropickému podnebí, horkým letním měsícům a mírnému klimatu během zimního období. Kouzelný ostrov omývají tři moře: Středozemní na jihozápadě, Tyrhénské na severu a Jónské na vychodě.

Ostrov navštěvují turisté během celého roku. Teplé barvy všudypřítomných citronovníkových a pomerančovníkových hájů se prolínají s tyrkysovou barvou moře. Na magickou krajinu dohlíží z úctyhodné výšky 3350 m sopečný gigant - Etna, jediný aktivní vulkán Evropy.

Spiaggia dei Conigli, Sicílie - Lampedusa
Autor: Natursports / Shutterstock.com

Kalábrie – Karibik Evropy

Na jihu Itálie, kde se pobřeží už téměř dotýká Sicílie, na úpatí Apeninského horského pásma a na konci zálivu Polycastro, tam je magická Kalábrie. Nejjižnější část »italské boty« je plná vitality a historického dědictví, je to země dávných mýtů, byzantského náboženství a staletých olivovníků.

Kalábrie je obklopena mořem ze dvou stran. Tyrhénské omývá její západní pobřeží. Najdete tady nádherné nepřelidněné pláže a křišťálově průzračnou vodu sytě modré barvy. Tato oblast má nejčistší úseky moře nejen v Itálii, ale v rámci celé Evropy. Právem dostala přívlastek Karibik Evropy.

Santa Maria Dell' Isola, Kalábrie (Itálie)
Autor: Profimedia.cz

Mezi vyhledávaná střediska patří městečko Tropea, jehož pláže s jemný m bílý m pískem kontrastují s impozantními skalními útesy. Perlou Kalábrie je také známé městečko Capo Vaticano, kde si můžete vyznat lásku, projít se v aleji opuncií a jako bonus získáte podmaňující pohled na tyrkysové moře. Jónské moře omývá jihovýchodní pobřeží Kalábrie. Tady je pobřeží ideální pro potápění.

Fotogalerie
22 fotografií