Přes letošní zimu přijala záchranná stanice v Jinonicích dokonce 371 živočichů, což je o 130 více než loni. Několik desítek z nich se s příchodem jara vrací zpět do přírody. „Už v zimě jsme vypustili 42 labutí, z nichž některé u nás strávily jen několik dní, ale některé u nás z důvodu léčby pobyly dokonce i týdny či měsíce,“ uvedla hlavní ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná.

Z Jinonic dále odletělo 10 holubů hřivnáčů, čtyři drozdi, 10 hrdliček a jeden špaček. „Dočkala se i naše zimní kachňátka, která vyrostla ve zdatné jedince. První jarní den jsme vypustili i čtyři mláďata zajíce polního. Nyní se na návrat do přírody těší ještě 71 netopýrů a 130 ježků. Ti všichni přečkali zimu v naší záchranné stanici,“ dodala Pokorná.

Ježka na zahradě

Pokud bydlíte v Praze či okolí, jednoho z ježků si na svou zahradu můžete vzít i vy. Pokud splníte podmínky a máte vhodnou zahradu k umístění tohoto zvířátka, můžete si pro něj do záchranné stanice přijet. „Zahrada by měla mít stromy, keře a měla by obsahovat alespoň jeden neudržovaný kout či prostor, kde není často sekaná tráva a kam se ježek může schovat,“ vysvětlila hlavní ošetřovatelka.

Ježci mají rádi nejrůznější „schovky“ jako hromady dřeva či kompost. Důležité je i to, aby zahrada měla prostupný plot, tudíž například zeď kolem domu není vhodná. Ježek se potřebuje dostávat dovnitř i ven.

Záchranná stanice vypustila po zimě své zvířecí pacienty. Ježka si můžete domů vzít i vy.
Autor: Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Okolí zahrady by také mělo být přátelské a bezpečné, tedy ideální zahrada je mezi dalšími zahradami či nedaleko parku nebo lesu. V budoucím ježkově domově by se také neměly nacházet pasti, do kterých by hmyzožravci mohli spadnout nebo se o ně zranit.

„Nesmíte používat insekticidy, jelikož ježci loví právě hmyz. Poslední podmínkou je to, že by na zahradě neměl pobíhat bez dozoru pes. Mnozí si myslí, že se ježek může dobře chránit bodlinami, ale tak tomu není. Pes ho může i přes ně vážně až smrtelně zranit,“ upozornila Pokorná.

Psi a ježek

Toho je důkazem i ježek Herbert. Hmyzožravce našla kolemjdoucí žena v parku na Pankráci v den, kdy slavil svůj svátek právě Herbert. Pohotová žena si všimla, že na trávě leží raněný ježek a kousek od něj kus jeho kůže. Ihned ho proto do záchranné stanice v Jinonicích odvezla.

„Herbert měl vykousnutý velký kus kůže na boku a byl velmi vystresovaný. Naše veterinární lékařka Pavlína Hájková mu kůži sešila a nasadila ježkovi antibiotika. Herberta čekají týdny léčby a doufejme, že nakonec pro něj dopadne vše dobře. Kdyby však nebyl včas nalezen a ošetřen, pravděpodobně by uhynul. Prosíme proto všechny majitele psů, aby nikdy nenechali své psy si s ježkem hrát, pro ježka je to smrtelně nebezpečné,“ varuje hlavní ošetřovatelka.

Podívejte se na zvířata, která záchranná stanice letos vypustila:

Fotogalerie
21 fotografií