„Byla krácena moje práva,“ uvedl dnes před soudem třiačtyřicetiletý Vlastimil Hýža. Poukazoval tak na situaci, kdy státní zastupitelství nevyhovělo jeho požadavku, aby se stal spolupracujícím obviněným. Tento postup chápe jako křivdu. „Počkám si na rozhodnutí Ústavního soudu,“ řekl na dotaz soudkyně, zda bude vypovídat.

Vzápětí jen řekl, že trestnou činnost nepáchal proto, aby se obohatil. Chtěl tak údajně upozornit na nejasnosti v jiném případu, ve kterém je také obžalován v souvislosti s prodejem léčiv. V něm už byl společně s bývalým lékařem ostravské věznice Heřmanice Antonínem Strapinou odsouzen. Hýža dostal desetiletý trest, Strapina o rok vyšší. Odvolali se a Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil. Soud v Ostravě se případem nyní znovu zabývá.

Podle nové obžaloby Hýža s léky nelegálně obchodoval v letech 2014 až 2016. Celkem takto podle žalobců prodal 74 000 tablet na spaní v hodnotě přesahující 1,6 milionu korun. Dalších víc než 1500 tablet u něj policie našla. „Souzen bude za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Ve vězení může strávit až 12 let,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Olšarová. Podle obžaloby léky získával pomocí padělaných lékařských receptů. Pak je přes internet dál nabízel k prodeji.

Ve druhé kauze, kterou se stejný soud zabývá od roku 2012, je společně s Hýžou obžalován bývalý lékař ostravské věznice Heřmanice Strapina. Ten svému komplici podle obžaloby prodával léky se ziskem. Hýža je pak dále nabízel přes internet a utržil za ně více než 5,6 milionu korun. Šlo o různé druhy medikamentů, například léky tlumící chuť k jídlu – Adipex, antidepresiva a léky tlumící úzkost, jako jsou Neurol, Lexaurin nebo Xanax. Podle obžaloby se jeden z odběratelů nelegálně prodávaných tablet stal na těchto lécích závislý.