Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojovník Matyášek (11): Kvůli nádoru nemohl dýchat, jeho budoucnost je nejistá

Fotografie
Onkoložka Petra Tesařová: Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat  (Autor: internal)
Autor: lut, bop - 
28. března 2017
06:20

Jeho vrstevníci si užívají bezstarostné dětství, zážitky s kamarády, první lásky, realita Matýska Vojtáčka (11) z Jirkova u Chomutova ale vypadá docela jinak.  Před rokem se mu za pravým uchem objevil nádor a časem se zvětšil natolik, že klučina nemohl ani dýchat. Teď je pro něj budoucnost jako loterie.

Začalo to poměrně nenápadně. Malátnost, nechutenství, únava, zduřelé uzliny... Ještě loni v únoru neměla rodina o tom, co přijde ani tušení. „Nakonec doktoři synovi našli nález nad pravým uchem, pak byl převezen na onkologii. To byla ta nejhorší zpráva,“ vypráví maminka zdena pro deník Aha!.

„Maty pak byl týden v umělém spánku. Když se probudil, netušil, co se s ním děje, nemohl mluvit, dýchat, jíst, pít, pohnout se, postavit. Byl mu diagnostikován zhoubný nádor o velikosti 8 × 6 cm,“ pokračuje v líčení nemoci syna.

Na řadu přišly nezbytné chemoterapie, aby se nádor zmenšil a mohlo se přistoupit k operaci. Nádor se ale lepil na cévy a část ho tak i po operaci musela v hlavě chlapce zůstat. „Pak se přistoupilo k ozařování v protonovém centru. Lékaři si nebyli jistí, jestli nádor zmizel, proto se rozhodli pro další chemoterapie. Vyšetření, kde se dozvíme, jak na tom Maty je, nás čeká v dubnu,“ dodala Zdena.

Zdá se to neuvěřitelné, ale smůla malého bojovníka tady nekončí. „Loni 9. března vyzvedla Matyho a jeho otce sanita. Toho dne u Slaného boural autobus plný dětí a tato sanita byla jedna ze dvou, která nabourala také. Zdravotní sestřička skončila s naraženými žebry, otec rovněž utrpěl drobná zranění. Matyáš z tohoto zážitku utrpěl trauma, při zmínce o převozu sanitou začíná plakat a třást se,“ vyprácí nešťastnou zkušenost maminka Zdena.

 

Pomozte dětem s rakovinou

„Při léčbě nám pomohl materiálně Nadační fond Šance onkoláčkům,“ říká maminka Zdenka. Chcete nemocným také pomoci? Můžete na transparentní účet 2600717725/2010. Více, i o tom, jak o pomoc zažádat, se dozvíte na www.nfsanceonkolackum.cz.

Video  Onkoložka Petra Tesařová: Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat  - Marie Šilhová/BPŽ
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi