Rozšířený terénní program, který řeší otázku bezdomovectví v Praze 2, bude i nadále pokračovat. Rozhodli o tom radní městské části, která své aktivity koordinuje s terénními pracovníky, kteří monitorují vytipované lokality.

„Pracovníci terénního programu využívají sociální služby, které organizace Naděje poskytuje na území naší městské části. Jde o nízkoprahové denní centrum ve středisku U Bulhara a noclehárnu s kapacitou 20 lůžek v ulici Na Slupi. Zároveň spolupracují s dalšími organizacemi – s Armádou Spásy, Arcidiecézní Charitou a Centrem sociálních služeb Praha,“ uvedla místostarostka Alexandra Udženija (ODS).

Terénní pracovníci během konkrétních případů kontaktují bezdomovce na ulicích a pomáhají jim řešit různé životní situace. V případě potřeby je doprovodí do zdravotnických zařízení nebo jim poskytnou sociální poradenství či materiální pomoc.

Několik tradičních míst

Za specifickou lokalitu v otázce bezdomovectví označuje místní úřad Karlovo náměstí. Zde se bezdomovci často setkávají v letních měsících, v průběhu zbytku roku se přitom tito lidé pohybují jinde. Lidi bez střechy nad hlavou je také možné evidovat na lavičkách na náměstí Míru, na Tylově náměstí a v okolí I. P. Pavlova.

Některé oblasti Prahy 2 bezdomovci využívají k přespávání. Jde o lavičky v parku nad Bělehradskou ulicí na Karlově, podchod v Legerově ulici a bývalé nádraží Vyšehrad. Folimanku a Riegerovy sady využívají lidé bez domova příležitostně.

„Při řešení konkrétních případů se terénní pracovníci Naděje obracejí na sociální pracovníky našeho humanitního odboru. Díky tomu máme přehled o problematických lokalitách a počtech lidí bez domova, kteří se na takových místech zdržují. Proto víme, že se v naší městské většinou vyskytují jen nahodile, jsme spíše tranzitní lokalitou,“ dodala místostarostka.

Podívejte se na policejní zásah proti bezdomovcům v nočních ulicích Prahy: