Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Masoodovu malou dceru zmrzačilo auto. Zvolil si proto k teroru vůz?

Autor: mah - 
25. března 2017
13:01

Khalid Masood (†52), který ve středu vraždil v centru Londýna, býval dobrým a oblíbeným studentem. Štěstí měl i v osobním životě - zamilovala se do něj úspěšná podnikatelka, s kterou splodil dvě děti. Problémy se zákonem, vězení a radikalizace ale vše změnily. Opustil rodinu. Pak se jeho dceři Andi stala vážná nehoda, při které ochrnula. Masood ji přesvědčil, ať konvertuje k islámu. Dnes se tak žena upoutaná na invalidní vozík ještě navíc zahaluje do burky. Zda měla tragédie jeho dcery vliv na to, že si k útoku zvolil jako zbraň auto, lze jen spekulovat.

Život Khalida Masooda, tehdy ještě známého jako Adrian Elms, se po ukončení studií začal rozpadat. Střídal zaměstnání, nikde dlouho nevydržel. Pracoval jako obchodní zástupce, nebo technik televizních antén.

Vše se ale řízením osudu změnilo v roce 1991. Tehdy potkal Jane Harveyovou. Úspěšná podnikatelka, které je dnes 48 let, ho vzala k sobě domů. Masood se tak mohl nastěhovat do její luxusní vily v bohaté vesnici Northiam ve východním Sussexu.

Jejich společný známý vzpomínal pro DailyMail na to, jak se pár seznámil. Podle něj Masood v té době působil jako okouzlující mladý muž. Slečna Harveyová byla prý vždy silně orientovaná na svůj podnik a pečovala o rodinu.

Pár měl dvě děti - dcery. Masood pracoval v podniku své partnerky a mohl žít spokojeným životem. Ve skutečnosti měl ale už tehdy oplétačky se zákonem. Definitivní zvrat přišel, když bylo jejich nejstarší dceři osm let.

Masood při hospodské rvačce vytáhl nůž a svého soka pořezal v obličeji. Jeho protivník skončil s ránou, která si vyžádala 20 stehů. U soudu útočník vypověděl, že už nemohl snést rasismus, se kterým se musel potýkat ve vesnici, což vedlo k osudné potyčce. To mu ale nepomohlo a soud ho poslal na dva roky za mříže. Nebylo to naposledy, co skončil vězení.

Fotogalerie Útok před britským parlamentem 74 fotografií

Podle bývalých sousedů se během trestu zradikalizoval. Když byl propuštěn, opustil tak starý život, včetně své partnerky a jejich malých dětí. Podle jednoho z vesničanů se rozhodl žít podle muslimských tradic a se svým starým životem nechtěl mít nic společného. 

„Opustil Jane a odstěhoval se do nějaké díry v Eastbourne a myslím, že potkal někoho jiného. Nikdy se už nevrátil a Jane tak zůstala na výchovu dětí sama,“ dodal svědek.

Tragédie, drogy a radikalizace

Poté přišla rodiná tragédie, která dost možná ovlivnila Masooda při rozhodování, jakou formu útoku v Londýně zvolí. Jeho nejstarší dceru Andi srazilo auto, když dobíhala školní autobus. Podle sousedů bylo štěstí, že přežila. Její zranění ji zanechala nadosmrti na vozíčku.

Své bývalé rodině vstoupil Masood do života ještě jednou. Svou starší, dnes 24letou Andi, přesvědčil totiž, aby konvertovala k islámu, změnila si jméno a začala nosit burku. To se setkalo s nevolí jeho bývalé partnerky Jane Harveyové. Přesvědčit se pokoušel i svou mladší dceru. Ta ale jeho nabídku odmítla. Nikdo z rodiny, včetně starší dcery, ovšem netušil o Masoodových plánech.

Život budoucího teroristy se znovu rozpadal. Podle lidí, se kterými se seznámil v Eastbournu, kam se přestěhoval, začal brát steroidy a kokain.

V roce 2004 se oženil s Farzanou Malikovou. Ani s tou ale nevydržel a pár se po čase rozvedl. To Masooda odválo do Lutonu, kde začal navštěvovat kázání radikálního imáma Anjema Chodaryho. 

V Lutonu se také seznámil se svou poslední partnerkou Rohey Hydarovou, kterou policie zadržela po jeho útoku v Londýně.

Nemocná matka a nevlastní bratři s normálním životem

K rodině se otočil zády. To ale nezabránilo tomu, aby policie vyslýchala i jeho 69letou matku. Zmínil se o ní recepční v hotelu v Brightonu jen pár hodin před svým útokem. Svěřil se, že prý umírá na rakovinu.

Sousedé jeho matky a jejího manžela ale tvrdí, že ji nenavštěvoval. Vídali pouze jeho nevlastní bratry Paula a Alexandera. Ti oba žijí normální životy, které by nemohly být vzdálenější od toho, čím si prošel a jak svůj život ukončil Masood.

Starší Paul prý vede květinářství v Banbury a mladší Alex pracuje v Berlíně pro mezinárodní marketingovou společnost. 

Celý příběh vyvrcholil 22. března 2017, kdy Masood – bez zatím zřejmých pohnutek – sedl do auta a najel s ním do lidí na Westminsterském mostě. Pak se s nožem vydal k budově parlamentu, kam chtěl vniknout. Po cestě ubodal k smrti policistu. Nakonec ho ochranka zastřelila.

VŠE O ÚTOKU V LONDÝNĚ ČTĚTE ZDE

Takhle to vypadalo na Westminsterském mostě po Masoodově útoku:

Takto útok zřejmě probíhal:

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

majojo ( 25. března 2017 18:02 )

a´t se jemu nebo jeho rodině stalo cokoli zlého, neopravňuje ho to k tomu, aby si v té své zabedněné palici usmyslel vraždit nevinné liid. Proč nevyhledal ty, kdo podle jeho, opět zvráceného, myšlení za nehodu jeho dcery mohli? NMo a když mu vadila ta Británie, ve které mimochodem docela prospěroval, - proč nešel zpět do rodné země? Tam se mohl realizovat až na půdu.

11karel11 ( 25. března 2017 14:51 )

Brzy tě zavřou. Jinak s tím, co jsi napsal, souhlasí polovina lidí, ale bojí se.

11karel11 ( 25. března 2017 14:48 )

Co je důvodem k terorismu? - ZMĚNA REŽIMU Původ peněz pro terorismus? - OBCHOD S DROGY Komu záleželo změnit režim v těch státech? .....odpověď si dejte sami Každý si má hledět svého území. Sýrie kdysi byla vyspělá země, kdo ji zničil? A další země......

odlisny ( 25. března 2017 14:21 )

muslim a kriminálník, to je smrtící koktejl

agfor ( 25. března 2017 14:16 )

Mýho tátu zabili doktoři, mojí mámu zmrzačili doktoři. je tedy na čase jich taky pár pozabíjet a ne je živit výpalným pro zdravotní pojišťovnu.

Zobrazit celou diskusi