Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gazdíkovi Starostové volí vedení. Dorazí Babiš, Jurečka i Stropnický

Autor: vei - 
25. března 2017
05:45

Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) má v sobotu rozhodnout o tom, zda opravdu půjde do volební koalice s lidovci. A společně se pokusí překonat bariéru deseti procent hlasů. Delegáti STAN budou volit i nové vedení, tady se ale žádná revoluce zřejmě konat nebude. Starosty by měl dál vést tandem předsedy Petra Gazdíka a jeho „dvojky“ Víta Rakušana. Jediný, kdo by měl skončit ve vedení hnutí, je jeden z místopředsedů Stanislav Polčák. 

Až do dosud se Starostové scházeli v republikových sněmech v Průhonicích nedaleko Prahy. Ty ale proslavil v posledních letech spíš Andrej Babiš, kterému jde hnutí po krku. STAN tak bude tentokrát volit nové vedení v hotelu STEP na pražské Palmovce.

Původně měl sněm začít až v deset hodin. Pohřeb kardinála Miloslava Vlka ve svatovítské katedrále na Pražském hradě, ale odsunul začátek už na půl desátou, kdy po úvodních formalitách vystoupí pozvaní hosté. „Tak aby se mohli zúčastnit také pohřbu otce kardinála,“ řekl redakci Blesk.cz Petr Gazdík, který obhajuje post předsedy.

Gazdík je přitom předsedou hnutí STAN průběžně od jeho založení v roce 2009 s krátkou přestávkou. V březnu 2014 se vedení ujal Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Kvůli obvinění z korupce vedl ale hnutí jen zhruba osm měsíců.

Gazdíkovi má znovu krýt záda Rakušan

Před dvěma lety dostal Gazdík při volbě 133 ze 144 platných hlasů delegátů. A ani letos nemá žádného protikandidáta. „Nejsme strana jednoho muže, a tak může samozřejmě kdokoliv během sněmu vstát a nominovat někoho z pléna,“ řekl Gazdík k nominacím na předsedu.

Až na jednu výjimku zůstane pravděpodobně stejné i složení místopředsedů. Krýt záda má Gazdíkovi i nadále Vít Rakušan, starosta středočeského Kolína. A ve vedení nejspíš zůstane i poslankyně Věra Kovářová.

Polčák „dojel“ na uniklé e-maily

Naopak vypadne Stanislav Polčák. Vaz mu zlomily i uniklé e-maily, kdy u podnikatele blízkého Radovanu Krejčířovi poptával obsazení míst v městských dozorčích radách. „Stanislava Polčák je čestný muž a sám kandidovat do vedení nebude,“ řekl Blesk.cz Gazdík.

Právě tato kauza v některých krajích znechucuje lidovce k předvolební spolupráci s hnutím STAN. Například šéf pražské KDU-ČSL Jan Wolf odjížděl nedávno na jednání obou stran v Lipnici nad Sázavou s tím, že jeho region by byl raději, kdyby taková koalice nevznikla.

Lidé z vedení KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) přijížděli 17. března do rekreačního střediska v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, aby jednali o vytvoření volební koalice. Na snímku je předseda STAN Petr Gazdík. Lidé z vedení KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) přijížděli 17. března do rekreačního střediska v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, aby jednali o vytvoření volební koalice. Na snímku je předseda STAN Petr Gazdík. | ČTK

„Jsme strana, která má za sebou 98 let, a vidíme i některé nedostatky a věci, které nejsou ve STAN úplně košer,“ naráží Wolf na nedávný únik e-mailu Stanislava Polčáka.

Spor s ministryní Šlechtovou

A Stanislav Polčák v minulých dnech řešil také spor s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou. Jeho Sdružení místních samospráv (SMS) si stěžovalo, že mu úřad Šlechtové odepřel neoprávněně dotace na právní poradny. Hnutí mělo za to, že ministerstvo špatně nastavilo systém, ze kterého mizely přílohy dokumentů. V médiích pak dávalo neudělení dotací do souvislosti s jeho kritikou elektronické evidence tržeb, což ministryni Šlechtovou dost nadzvedlo.

„Nebaví mě nátlaky přes média, abych někomu udělila dotaci. Je to na hraně, určitě eticky nepřijatelné. SMS nesplnilo formální kritéria své žádosti v programu podpory NNO na MMR,“ uvedla Šlechtová.

Ministryně proto svolala jednání mezi zástupci SMS a jejího úřadu, kde předložila argumenty, které vedly k neudělení dotace. SMS ji prý přes média vydírá. „Prohlašování spojitosti kritiky EET ze strany SMS a neudělení žádosti z mé strany vnímám jako sprosté vůči MMR a mé osobě,“ uzavřela Šlechtová s tím, že dotace jsou nenárokové a obdrží je jen ten, kdo splní kritéria.

Ministryně Šlechtová chce dál pokračovat v politice. Co by udělala s ministerstvy? 

Stanislav Polčák, předseda SMS a dosluhující místopředseda hnutí STAN si s ministryní prý vše vyříkali a sdružení prověří, zda vkládá veškeré dokumenty k žádostem o dotace správně. „My si vše musíme prověřit, je možné, že jsme nahráli dvakrát stejný soubor. A pokud to bude tak, tak se paní ministryni samozřejmě omluvím,“ dodal Polčák. Kvůli sporu podle Polčáka zrušila Šlechtová svou účast na sněmu hnutí STAN. Ministryně to popírá. Nedorazí prý kvůli účasti na pohřbu kardinála Miloslava Vlka.

Hosty budou Babiš, Bělobrádek i Stropnický

Za hnutí ANO bude na sněmu STAN Andrej Babiš, zřejmě budoucí koaliční partnery pro volby bude za KDU-ČSL zastupovat předseda Pavel Bělobrádek i ministr zemědělství Marin Jurečka. Za ČSSD potvrdil účast místopředsedy Jan Birke, ODS vyslala 1. místopředsedkyni Alexandru Udženiju, TOP 09 1. místopředsedu Marka Ženíška a dorazit má i Matěj Stropnický za Zelené.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa