Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Terorista Masood v 15 letech a teď: Co udělalo z šikovného hocha monstrum?

Autor: všm - 
24. března 2017
16:20

Brit Khalid Masood (†52) se do historie ve středu zapsal jako terorista, který zabil u londýnského parlamentu čtyři lidi a dalších čtyřicet zranil. Na veřejnost se ale nyní dostala jeho fotka z „nevinnějších“ let, kdy ještě nejspíš neměl ani tušení, jak strašný čin jednou spáchá. Na snímku je westminsterskému útočníkovi pouhých 15 let a s úsměvem stojí vedle svých spolužáků. Jak se z obyčejného chlapce stal vrah?

Fotografie, kterou zveřejnila média, zachycuje Masooda (původním jménem Adriana Elmse) okolo roku 1980. V tu dobu mu bylo pouhých 15 let. Pózuje na ní s dětmi ze třídy, s kterými se vypravil hrát charitativní fotbalový zápas.

Podle spolužáka Kentona Tilla byl Masood extrémně populární, chytrý a sportovně talentovaný.

„Adrian byl zatraceně dobrý fotbalista, jeden z nejlepších hráčů na škole. Byl jedním z populárních děcek, měl velkou osobnost a každý ho měl rád,“ popsal Till. Podle něj byl chlapec nadaný na chemii a po škole měl v plánu začít kariéru v tomto oboru. K tomu ale nikdy nedošlo. 

Z vězení do vězení

Po studiích začal jít Masoodův život z kopce. Měl opletačky se zákonem, hlavní zlom ale přišel v roce 2000. Tehdy se pohádal v hospodě se sousedem z malé vesnice v Sussexu. Ten se do budoucího útočníka zřejmě navážel kvůli barvě pleti. Muž měl totiž matku bělošku a otce černocha. Masoodovi po pár sklenkách nevydržely nervy, vytáhl nůž a šel ven poničit sousedovo auto. Zde se dostali do rvačky a Masood řízl souseda nožem přes obličej. 

Útočník za to dostal dva roky za mřížemi. Navíc začali prý vesničané šikanovat jeho rodinu. Po propuštění z vězení se znovu Masood dostal do bitky, při které měl bodnout jiného muže do nosu. Později si odpykal trest ještě za držení zbraně. Podle odborníků se zřejmě radikalizoval právě ve vězení. V roce 2005 tak odjel pracovat do Saúdské Arábie, kde si mimo jiné změnil jméno do islámské podoby.

Vše vyvrcholilo 22. března 2017, kdy Masood – bez zatím zřejmých pohnutek – sedl do auta a najel s ním do lidí na Westminsterském mostě. Pak se s nožem vydal k budově parlamentu, kam chtěl vniknout. Po cestě ubodal k smrti policistu. Nakonec ho ochranka zastřelila.

ČTĚTE VŠE O ÚTOKU V LONDÝNĚ

Jak útok probíhal? Podívejte se:

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

Video  Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik.  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

ornellatlustoprdka ( 24. března 2017 21:42 )

Co udělalo z šikovného hocha monstrum? Islám

Zobrazit celou diskusi