Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Máte rádi pivo? Těchto 5 věcí byste o něm měli vědět!

/
  • Pivo.
    28. března 2017 ● 10:00

    Česko, národ pivařů! Kolikrát už jste slyšeli tuhle frázi? Patříte také k milovníkům zlatavého moku, kterému se často přezdívá tekutý chléb? A víte, jak je to vlastně s pivním hladem a nebo jak jde dohromady pivo a hubnutí?

  • 1.

    Přírodní potravina

    Pivo je nápoj sice alkoholický, narozdíl od slazených chemicky upravovaných limonád ale vytvářený přírodním způsobem. „Jedná se o přírodně kvašený nápoj, pro jehož výrobu je zapotřebí zkvasitelného cukru obilných zrn. Obsahuje sacharidy z obilovin, kombinaci minerálů (především draslík a hořčík), vitamíny, zejména ze skupiny B, C a E a hlavně přírodní antioxidanty,“ říká sládek plzeňského pivovaru Václav Berka, který má s vařením piva desetileté zkušenosti.

    V zrzavém moku najdete i řadu prospěšných látek. Například přírodní antioxidanty, mezi nimi hlavně selen, a fytoestrogeny, které napomáhají regulovat přirozený úbytek ženských hormonů v období přechodu.

    Pivo.
    Autor: Plzeňský Prazdroj

    Sládek Ivan Chramosil povídá o tom, jak se vaří pivo U Supa.

    Video
    Video se připravuje ...

    VIDEO: Sládek Ivan Chramosil povídá o tom, jak se vaří pivo U Supa Martin Bartkovský

  • 2.

    Mýtus pivního břicha

    Pivo se zdravou stravou rozhodně moc spojované není. Čím to ale je, když samo o sobě ničemu neškodí? Image mu kazí konzumované množství. V Čechách ho totiž řada lidí konzumuje po litrech.

    Pivo je potom spojováno s pivním břichem, a proto je neprávem vyznavači zdravého životního stylu opomíjeno. „Pivo za to však nemůže. Pivní bříško se neudělá z třetinky piva u ženy či jednoho půllitru u muže – pokud se budeme držet nejnižší doporučené normy alkoholu,“ vysvětluje mýtus Hana Mojžíšová, výživová poradkyně.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Pivo a dieta

    Snažíte se zhubnout, ale patříte mezi milovníky piva a počítáte s tím, že se své neřesti budete muset vzdát? Vlastně to nemusí být tak úplně pravda. Obvykle odborníci dietářům dovolují sklenku vína. „Sklenka suchého bílého vína (0,2 dcl) má v průměru 440 kJ a třetinka piva 10° (0,3 dcl) 390 kJ. Pivo má tedy jen poloviční množství alkoholu. Při větším objemu tekutiny tak volíme méně alkoholu. Pokud chceme kaloriemi a alkoholem z jakéhokoliv důvodu šetřit ještě více, vhodnou alternativou je nealko pivo, které obsahuje jen 80 kJ na 100 ml nápoje,“ tvrdí Mojžíšová.

    Pivní pupek nemusí být nutná podmínka.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Pivo místo limonády

    Nealkoholické pivo může být i vhodnou alternativou ochucených nápojů pro sportovce, řidiče a výletníky. Oceníme ho v situaci, kdy na výletech potřebujeme vhodně doplňovat sacharidy jako zdroj energie a minerálů. Pivo je totiž přírodním iontovým nápojem. To alkoholické ale při sportování raději vynechte...

    Pivo.
    Autor: shutterstock

  • 5.

    Pivní hlad

    Ten pověstný pivní hlad. A že mezi pochoutky k pivu nepatří zrovna nejzrdavější strava, to není žádnou novinkou. Na všechny ty tučné a mastné pokrmy bychom si ale měli dávat trošku pozor! Chmelový mok totiž prokazatelně povzbuzuje chuť k jídlu, a tak toho snadno spořádáme víc, než bychom měli.

    Říká se tomu »pivní hlad«. Pokud plánujeme snoubit jídlo a pití, i k pivu můžeme volit vhodnější či méně vhodné pokrmy. Mezi ty nevhodné pro naši linii i zdraví a běžně nabízené většinou pivnic patří uzeniny, smažená jídla, tučné sýry, chipsy. Vhodnou alternativou, pokud už si nemůžeme smažená či jinak nezdravá jídla odpustit, je také rozdělit se se svou společností. Rozhodnutí, co a kolik si čeho dáme, je jen na nás.

    Pivní speciality nejsou zrovna zdravé.
    Autor: Martin Přibyl

    Ani po jídle v restauraci nemusíte přibrat. Co si dát třeba k pivu?

    Video
    Video se připravuje ...

    Ani po jídle v restauraci nemusíte přibrat. Co si dát třeba k pivu? Vím, co jím

    Fotogalerie
    21 fotografií

Dnešní horoskopy