Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Paroubek a Škromach zpět do Sněmovny? Plány regionů hatí vedení ČSSD

Autor: Jakub Veinlich - 
24. března 2017
05:20

Byly to dvě výrazné tváře sociální demokracie. Jiří Paroubek to dotáhl až na premiéra, Zdeněk Škromach zas na místopředsedu Senátu. Teď jsou oba v politickém důchodu. Paroubek řeší problémy s rozvodem, Škromach „skončil“ na úřadu práce. Po neúspěšných senátních volbách tu našel nové zaměstnání. O oba ale usilují některé organizace ČSSD. Budou nakonec na kandidátkách pro podzimní sněmovní volby?

Kvůli volbám se v roce 2010 stěhoval Jiří Paroubek z Prahy do Teplic – tehdy totiž kandidoval do Poslanecké sněmovny v Ústeckém kraji. Sociální demokracie ale vyhrála jen velmi těsně. „Volební výsledek jsme čekali lepší,“ řekl tehdy šéf ČSSD Paroubek a ohlásil rezignaci.

Zdeněk Škromach dělal Jiřímu Paroubkovi místopředsedu vlády. V roce 2010, kdy Paroubek skončil v čele strany, se stal Škromach místopředsedou Senátu. Od té doby zhubnul, oholil knírek a naučil se fotit selfie z mobilního telefonu. Jenže i on v politice nedávno skončil. V senátní kampani v roce 2016 nepomohly ani hovory od bazénku.

„V politice se vyhrává i prohrává. Po dvaceti letech, kdy se člověk pohyboval ve vysoké politice a musel dělat spoustu ústupků a kompromisů, přišel pád,“ řekl Škromach ke své prohře v říjnu 2016 ve svém domě v Hodoníně.

Připomeňte si Škromachovy hovory od bazénku:

Video  My se svých tradic nevzdáme.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Snaha o velký politický návrat

Chvíli to trvalo, než se oba „otřepali“. Paroubek to v mezidobí zkoušel s novou stranou LEV 21, za kterou kandidoval například do Evropského parlamentu. Partaj ale později za nejasných okolností opustil. Teď chtěl kandidovat znovu – přemlouvat ho k tomu měli na Liberecku. Je tedy dost možné, že by se minimálně úředně stěhoval znovu. A také je dost možné, že právě kvůli tomu od něj utekla žena Petra. S jeho návratem do politiky totiž nesouhlasila.

„Tlačil jsi na mě a psychicky mě vydíral. Žila jsem v neustálém strachu, s čím přijdeš. Kromě toho jsou tady tvoje tajemství. To už nezvládám,“ napsala Petra svému manželovi v dopise těsně před odchodem ze společné domácnosti.

Proč si psali manželé Paroubkovi dopisy? Podívejte se na video:

Video  Jiří Paroubek: Petra není schopná postarat se o dceru! Je to únos, půjdu po ní tvrdě!  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Liberecká organizace se přitom protlačit Paroubka na kandidátku pokusila. Před Vánocemi o tom jednali s vedením ČSSD. „Návrh okresu Liberec kandidovat Jiřího Paroubka bude předmětem jednoznačného veta předsednictva ČSSD a v případě, že krajská organizace nevybere ze svého středu důstojného kandidáta, bude vedení ČSSD navrhovat osobnost mimo Liberecký kraj,“ napsal tehdy v e-mailu krajským členům šéf semilské organizace Michal Kraus. Bývalý poslanec, který nakonec rezignoval kvůli takzvané Kakaové aféře v Ghaně.

„Já jsem se touto možností zabýval asi tak minutu. To není téma dne,“ řekl k pokusům dosadit Jiřího Paroubka na kandidátku v Liberci volební manažer ČSSD Jan Birke.

Stalo se ale to, co Kraus psal straníkům v e-mailu. Tedy že ČSSD bude v krajním případě navrhovat na lídra kandidátky někoho, kdo je mimo Liberecký kraj. Strana na sever Čech totiž vyšle bojovat zástupkyni Prahy – Michaelu Marksovou.

Dá si Michaela Marksová raději sladké nebo slané? Podívejte se: 

Škromach jako poslanec? Nebo rovnou prezident?

Zdeněk Škromach po neúspěchu ve volbách dlouho hledal uplatnění. Nakonec nastoupil na Úřad práce ČR. „Mistr selfie“ ale stále po politice pošilhává. Koketuje – alespoň podle svých vyjádření – s prezidentskou volbou. Proti Miloši Zemanovi ale téměř jistě kandidovat nebude. Teď tak mluví také o možné kandidatuře do Poslanecké sněmovny. Koneckonců sněmovní práce mu není cizí. V poslanecké lavici seděl v letech 1996 až 2010.

„Oslovily mě některé organizace na Zlínsku s tím, že chtějí, abych kandidoval, že jsem tam porazil Nečase,“ řekl Blesk.cz Škromach. Dodal, že je ale na tvorbu kandidátek velký tlak. „Tak jsem řekl, že půjdu klidně jen jako podpora na dno tabulky – po babišovsku. Ale na stranických orgánech k tomu není ani vůle. Ale ještě bude krajská konference. Já jsem s tím souhlasil, ale nijak na to ani netlačím,“ uzavřel Škromach.

Zlínsko je ale přitom stále ještě region, kde sociální demokraté ani nemají žádného lídra pro volby předvybraného. V ostatních regionech už alespoň tuší, kdo kandidátky povede.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
agfor ( 24. března 2017 13:12 )

 Houbeles. Plány regionů hatí oba vepři boubelatí.

moiaza ( 24. března 2017 08:59 )

 Když čtu tuto diskuzi, klidně by do sněmovny mohl nastoupit třeba "Honza54" nebo "neko". Dokonale by splnili podmínky na člena vlády. Hloupí, arogantní a vulgární. S touto kvalifikaci by měli šanci i na ministry.

neko ( 24. března 2017 08:11 )

A ty zase můžeš být doživotně v Bohnicích ve funkci "hlavního pacienta" magore

kukuku ( 24. března 2017 07:44 )

Plány Sobotky hatí - vepři boubelatí.

joudajoudovy ( 24. března 2017 06:49 )

, leda tak do (_v_).....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa