Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Luxusní privátní letoun sejmuly turbulence po airbusu: Takhle vypadá interiér po tříkilometrovém volném pádu

Autor: aba - 
23. března 2017
17:11

Tříkilometrový volný pád dokázal zázračně vyrovnat pilot malého luxusního letadla. Dostal se do nesnází poté, co ho zasáhly vzdušné turbulence, které za sebou nechal ohromný Airbus 300 společnosti Emirates.

Díky lepší technologii v navádění letového provozu a také daleko větší frekventovanosti vzdušných cest je povolena menší rozestupová vzdálenost mezi jednotlivými letadly na obloze. To má ale někdy za následek nepříjemné turbulence pro menší letadla.

Velká letadla za sebou nechávají vzdušné vlny, stejně tak jako lodě na moři. Do těch se ale může chytit letadlo, které letí okolo, a když se jedná o letadlo malé, může dojít k neštěstí. Podobná situace zasáhla pilota malého luxusního letadla, které se na své vzdušné trase míjelo s Airbusem 380 společnosti Emirates, jenž letěl na trase z Dubaje do Sydney.

Ohromný airbus za sebou vytvořil takové vzduchové vlny, že když v nich uvízlo menší letadlo, stalo se neovladatelným. Celé tři kilometry padalo volným pádem, převracelo se po vlastní ose i zespoda nahoru, chvíli padalo popředu a chvíli pozadu a pilot byl prakticky bezmocný.

Jen díky jeho zkušenostem se mu podařilo volný pád zázračně vyrovnat, letadlo ve vzduchu uklidnit a provést nouzové přistání na letišti v Ománu. Fotky zkázy ukazují, jak se z kdysi luxusního letadla stal během několika minut odpisový materiál. 

Na video z nouzového přistání Boeingu 767 se podívejte ve videu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi